Stranica
Home > Tehnika > Apple uklonio iz prodavnice aplikaciju za “lov” na policajce

Apple uklonio iz prodavnice aplikaciju za “lov” na policajce


Kompanija Apple uklonila je iz prodavnica aplikaciju koju su demonstranti u Hongkongu koristili da prate kretanje policije, navodei da su esnici protesta krili zakon postavljajui zasede za policajce.


Izvor: B92, Tanjug

Foto: paulion/depositphotos

Ameriki tehnoloki gigant naao se na meti kritika Pekinga zbog sporne aplikacije. Zvanini list Komunistike partije Kine nazvao je aplikaciju “otrovnom” i ocenio da ona predstavlja “sauesnitvo” kompanije u protestima u Hongkongu.

Kompanije je u saoptenju navela da je zapoela hitnu istragu nakon to je primila pritube brojnih korisnika i ustanovio da aplikacija HKmap.live dovodi u opasnost graane Hongkonga i policajce, prenosi Rojters.

“Aplikacija otkriva poziciju policajaca i mi smo sa hongkokom sajber-bezbednou i Biroom za tehnoloki kriminal, utvrdili da je koriena kako bi se postavljale zasede za policiju, pretilo javnoj bezbednosti i da su je kriminalci koristili da maltretiraju graane u oblastima za koje su znali da u njima nema policajaca”, navodi se u saoptenju.

Aplikacija je sklonjena iz prodavnica, ali i dalje funkcionie kod korisnika koji su je ve skinuli. Veb verzija se i dalje moe koristiti na ajfonu, navodi Rojters.Izvorni link

Slični artikli

Top