Stranica
Home > Tehnika > Benjamin Wang iz Huaweija za Klix.ba: Imamo najjai 5G ip na svijetu, inovacije su uvijek mogue

Benjamin Wang iz Huaweija za Klix.ba: Imamo najjai 5G ip na svijetu, inovacije su uvijek mogue


Na IFA 2019 sajmu u Berlinu Huawei je predstavio prvi 5G procesor za mobilni telefon Kirin990 to mu je otvorilo vrata trita i postavilo na tron flagship hardwarea.

Na IFA 2019 sajmu u Berlinu Huawei je predstavio prvi 5G procesor za mobilni telefon Kirin990 to mu je otvorilo vrata trita i postavilo na tron flagship hardwarea.

U razgovoru za Klix.ba zamjenik generalnog direktora za poslovnu jedinicu Wi-FI ipova Huaweija Benjamin Wang je kazao kako je sa Kirinom 990 5G SoC-om Huawei flagship hardwarea.

“Imamo procesor koji ima mnogo bolje performanse nego prethodnik i trenutna konkurencija. Prvi je na tritu, flagship ip na svijetu, a uz kreativnost dobili smo i efikasnost. ip je dizajniran tako da omoguuje i bolju efikasnost baterije, a u kombinaciji sa GPU smanjuje zrna na fotografijama i videu”, kazao je Wang.

Huaweijev flagship ima ukupno osam jezgri i to 2x Cortex-A76 brzinom od 2.86GHz, 2x Cortex-A76 brzinom od 2.36GHz te 4x Cortex-A55 s brzinom od 1.96GHz, dok GPU Mali-G76 MP16 radi na brzini od 600MHz.

Puno manjeg je dizajna, ali veih performansi zbog ega je dobio naziv DaVinci. Huaweijev 5G je multikompaktibilan to znai da Kirin990 omoguava 4G i 5G rad mree u isto vrijeme.

Jedna od inovacija Huaweija na predstavljanju u Berlinu bila je i mogunost Kirin990 SoC-a da uz pomo prednje kamere mjeri otkucaje srca.

Foto: E. M./Klix.ba

“Mjerenje otkucaja srca radi na principu osjetljivosti prednje kamere i GPU-a u kombinaciji sa Kirinom 990 koji detektira skoro neprimjetne pokrete oka i mjeri otkucaje srca”, dodao je Wang u razgovoru za Klix.ba.

Na pitanje da li e se Kirin990 pronai i u drugim ureajima te da li Huawei planira lansirati i konzole, s obzirom da je na sajmu efikasnost Kirina990 bila predstavljena i preko gameplay-a PUBG igre u improvizovanoj konzoli koja je predstavljala rastavljeni telefon, Wang je kazao da je sve mogue.

Mogue je, istraujemo nove mogunosti i inovacije, tako da je sve mogue, zakljuio je Wang.

Ono to je najvie zabrinulo korisnike Huaweija jesu i restrikcije SAD-a za Googlove aplikacije, a u razgovoru za Klix.ba iz kineskog giganta je potvreno da ona ne vai za ve postojee ureaje.

Svi ureaji koji su ranije predstavljeni nee imati problem s funkcionisanjem i imat e redovno auriranje preko Google trgovine, kazali su iz Huaweija.

Foto: E. M./Klix.ba Foto: E. M./Klix.ba

U Minhenu e 19. septembra javnosti biti predstavljen i, kako kau, najbolji telefon do sada iz Huaweija i to Mate 30 Pro, a za sada nema detaljnijih informacija da li e restrikcije, koje su odgoene do novembra, utjecati i na ovaj telefon. Meutim, svi su uvjereni da e kineski gigant pronai adekvatno rjeenje te da svoje vjerne korisnike nee ostaviti na cjedilu bez obzira na rasplet situacije sa SAD-om.Izvorni link

Slični artikli