Stranica
Home > Tehnika > Britanija bi mogla oporezovati Facebook zbog mentalnog zdravlja

Britanija bi mogla oporezovati Facebook zbog mentalnog zdravlja


Simon Stevens , ef britanske Nacionalne zdravstvene slube (NHS), zaloio se da se uvede posebna taksa za mentalno zdravlje koju e plaati drutvene mree kao to su Facebook i Instagram.

Simon Stevens , ef britanske Nacionalne zdravstvene slube (NHS), zaloio se da se uvede posebna taksa za mentalno zdravlje koju e plaati drutvene mree kao to su Facebook i Instagram.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Prekomjerno koritenje drutvenih mrea u Velikoj Britaniji povezuje se sve vie sa pogoranim mentalnim zdravljem mladih ljudi, a taj porez bi pomogao da se “suzbije plima mentalnih oboljenja”.

Sve vie dokaza ukazuje da prekomjerno koritenje drutvenih mrea moe da ima tetne posljedice po mentalno zdravlje djece i omladine, rekao je Stevens, pie list Daily Mail.

Prema njegovim rijeima, novac od tog poreza moe da se upotrijebi za proirenje usluga u oblasti mentalnog zdravlja.

Govorei u Londonu na globalnom samitu ministara zdravlja, Stevens je rekao da se moraju rjeavati “iri uticaji” na mentalno zdravlje omladine.

“Mislim da sada imamo dovoljno dokaza i rezultata istraivanja posljedica koje drutvene mree imaju ne mentalno zdravlje”, rekao je on.

on je rekao da institucije koje se bave lijeenjem mentalnih bolesti sve vie primaju mlade ljude u vezi sa koritenjem drutvenih mrea, a neke kompanije su poele i same da to prepoznaju.

Stivens je rekao da je primjeeno da je WhatsApp poveao starosnu granicu sa 13 na 16 godina za koritenje ove platforme.

Problemi mentalnog zdravlja meu omladinom poveani su est puta u posljednje dvije decenije, a kod svakog desetog djeteta diojagnostikovan je odreeni mentalni problem.

Najvie su ugroene djevojice, kod kojih je znaajno poveana stopa sluajeva samopovreivanja.

Poetkom mjeseca objavljen je izvjetaj u kome se navodi da e poremeaji mentalnog zdravlja kotati globalnu ekonomiju 16 biliona dolara do 2030. godine.Izvorni link

Slični artikli

Top