Stranica
Home > Tehnika > Brzina, efikasnost i AI: Huawei predstavio prvi 5G ip na svetu FOTO

Brzina, efikasnost i AI: Huawei predstavio prvi 5G ip na svetu FOTO


Jedan od najmonijih mobilnih procesora dananjice zvezda je prvog dana zavninog programa IFA sajma u Berlinu.


Pie: M. JovanoviIzvor: B92

Foto: B92

Njega je na prvom velikom dogaaju ovogodinjeg sajma predstavio izvrni direktor Huaweijevog odeljenja za potroake proizvode Riarad Ju.

“Ovo je najbri 5G modem na svetu, kojim donosimo revoluciju u 5G i AI tehnologiju – Kirin 990 5G. Mnogi kombinuju 4G ipset i 5G modeme, ali mi sve to imamo u jednom”, rekao je Ju.

HiSilicon Kirin 990 je brz procesor visokih performansi, namenjen premijum ureajima, sa integrisanim 5G modemom i najboljim AI mogunostima u svojoj klasi, kao i prvi je 5G ip na tritu.

Zasnovan je na Da Vinci arhitekturi sa malim Tiny-Core jezgrom, koji omoguava i do 15 odsto veu efikasnost u radu i troi i do 44 odsto manje elektrine energije.

Foto: B92

Foto: B92

Ovaj inovativni ipset moguava dualni sim reim rada, pri kome je mogue da jedan sim npr. obavlja 4G VoLTE telefonki razgovor, dok drugi koristi 5G data transfer.

5G standard omoguava da Kirin 990 sve AI operacije obavlja mnogo bre I efikasnije, budui da ih u real timeu.

ipset ima prvi 16ojezgreni grafiki GPU procesor na svetu, ija opcija nazvana Multy-instanve segmentation, omoguava veoma precizno izdvajanje objekata sa fotografije i videa. GPU i do 30 odsto smanjuje um (noise) na fotografijama.

Kirin 990 e pokretati novi Huawei Mate 30, ije predstavljanje je najavljeno za 19. septembar u Minhenu.

Foto: B92

Foto: B92

Huawei je danas predstavio jo jedan Kirin. A1 je mali ip namenjen prenosnim ureajima, kao to su slualice i ostali mali ureaji iji rad se zasniva na interkonektivnosti.

Predstavljene su nove beine Huawei FreeBuds3 slualice, koje karakterie vea eliminacija spoljne buke, iji stepen je mogue samostalno podeavati. Sa jednim punjenjem traju i do 4 sata, a baterija u kuitu ih potom dopunjava, tako da efektivno korienje moe da potraje i do 20 sati.

Foto: B92

Foto: B92

Aktuelni flegip telefon Huawei P30 Pro, u prvih est meseci od predstavljanja prodat u 16,5 miliona primeraka irom sveta, dobio je prefiks “New”, i dve nove boje: Mystic Blue i Misty Lavender, kao i teme koje odgovaraju spoljnjem izgledu.

P30 serija e uskoro dobiti nadogradnju na Android 10 i EMUI 10 enterfejs, koji e omoguiti dark mode, prijatnije funkcionisanje ureaja i njegovog interfejsa, kao i inteligentnu platformu za povezivanje telefona sa Huaweijevim Matebook laptopovima.Izvorni link

Slični artikli

Top