Stranica
Home > Tehnika > Cahi Izrael za B92: Dovoljno je da samo pokaete prstom na ono to elite da saznate

Cahi Izrael za B92: Dovoljno je da samo pokaete prstom na ono to elite da saznate


Izraelska start-up kompanija “OrCam” predstavila je prvi put u Srbiji jedinstven ureaj “OrCam MyEye 2.0” koji pomae slepim i slabovidim osobama, kao i osobama sa disleksijom.


Izvor: B92

Foto: OrCam

Ovaj inovativan izum prvi je ureaj ovakve vrste na svetu, rekao je u razgovoru za B92 regionalni direktor “Orcam-a” za Evropu Cahi Izrael (Tzahi Israel).

U svetu ve postoji jedna verzija ovog ureaja, “Orcam MyEye 1.0” koji je napravljen s ciljem da pomogne i olaka itanje slepim i slabovidim osobama, ali se razvojem i napretkom tehnologije javila potreba za ureajem sa vie funkcija, to je uslovilo nastanak naprednije verzije ovog ureaja.

Foto: OrCam

Foto: OrCam

Napravljen je tako da slepim i slabovidim ljudima prua veu nezavisnost pri svakodnevnim aktivnostima. Ovaj ureaj osnauje slepe ljude da itaju, ue i rade na sebi, naglasio je Izrael.

Ureaj je veoma mali, veliine prsta, a teak je svega 22 grama. Koristi se tako to se jednostavno zakai za naoare sa spoljne strane. Ureaj funkcionie kao bluetooth dodatak, a ine ga kamera, blic i spikerfon. Iako je “OrCam MyEye2.0” najsavremeniji ovakav ureaj, on veoma jednostavno radi. Dovoljno je samo da osoba pokae prstom na ono to eli da sazna.

Prednost ovog ureaja u odnosu na prvobitnu njegovu verziju je u tome to moe da se koristi u vie situacija. itanje je samo jedna od njih.

Foto: OrCam

Foto: OrCam

“OrCam MyEye2.0” uz pomo kamere snima tekstove i pretvara ih u govor, odnosno ita napisani tekst korisnicima. Ovaj ureaj prepoznaje i boje, novanice, pa ak i lica.

“OrCam MyEye2.0” moe da prepoznaje ljude tako to zapamti njihovo lice i pri svakom sledeem susretu izgovara njihovo ime.

Osoba koja koristi ovaj ureaj treba prstom da pokae na dokument ili stvar koju eli da proita, a postoji mogunost podeavanja brzine itanja i pauziranja.

Ureaj prepoznaje tekst sa bilo koje povrine ili ekrana, a privatnost korisnika je potpuno zatiena, jer ureaj nigde ne skladiti skenirane podatke. Za njegovo korienje nije potreban internet.

Ureaj trenutno prepoznaje 25 jezika u 48 zemalja, a srpski jezik e biti ubaen u softver ve od jeseni, naglaava Izrael.

Cena ureaja “OrCam MyEye2.0” je 4.500 evra, dok ureaj prethodne generacije “OrCam MyEye1.0” kota 3.500 evra.

Foto: OrCam

Foto: OrCam

Izrael se nada da e Vlada Srbije i resorna ministarstva nai nain da pomognu slepim i slabovidim graanima da dou do ovog ureaja i tako im olakaju svakodnevni ivot.

Prvi korisnik “pametnih naoara” u Srbiji je 15-godinja Ivana orevi, uenica osmog razreda kole za uenike oteenog vida “Veljko Ramadanovi”, koja je ovaj ureaj dobila na poklon.

Ovo vredno optiko pomagalo Ivani su uruile Brankica Jankovi, poverenica za zatitu ravnopravnosti, ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fier Kam i predstavnici izrealske kompanije “Orcam”.Izvorni link

Slični artikli

Top