Stranica
Home > Tehnika > Da Vinci dizajn: Huawei u Berlinu premijerno predstavio prvi 5G ip na svijetu

Da Vinci dizajn: Huawei u Berlinu premijerno predstavio prvi 5G ip na svijetu


CEO kineskog tehnolokog giganta Huaweija Richard Yu danas je na IFA sajmu u Berlinu predstavio novi ip Kirin 990 sa integrisanim 5G modemom, a predstavljanju je prisustvovao i reporter portala Klix.ba koji donosi utiske s dananjeg predstavljanja.

CEO kineskog tehnolokog giganta Huaweija Richard Yu danas je na IFA sajmu u Berlinu predstavio novi ip Kirin 990 sa integrisanim 5G modemom, a predstavljanju je prisustvovao i reporter portala Klix.ba koji donosi utiske s dananjeg predstavljanja.

Berlin je od 6. do 11. septembra posveen samo tehnologiji, a sveano otvorenje sajma uprilieno je danas konferencijom Huaweija na kojoj su predstavljene najnovije tehnologije. Kirin 990 ip je napravljen na 7 nm FinFET Plus EUV i prvi je 5G ip koji se naao tritu. Kirin 990 5G pokretati e i Huawei Mate 30 Pro koji e premijerno biti predstavljen 19. septembra u Minhenu.

Dananji sajam u Berlinu otvoreno je s pjesmom Rammsteina – Radio, na kojoj su organizatori rekli da prvenstveno govori o slobodi koja danas omoguila da inovatori irom svijeta u Berlinu pokau najbolje inovacije trenutno.

“Najbolje kreacije nastaju kada ste slobodni birati ideje i ureaje bez obzira odakle su iz svijeta”, kazali su na otvorenju sajma.

Dodali su da Artificial Inteligennce (AI) dolazi u nae domove, kao i 5G kojeg je predstavio Huawei. CEO Huaweija Richard Yu je kazao kako je AI postao svakodvnica, ali da je 4G usporavao njegov real-time efekt zbog ega su se odluili na 5G tehnologiju koja predstavlja budunost.

“Ovo je najbri 5G modem na svijetu. Donosimo revoluciju u 5G i AI tehnologiju. Kirin 990 5G. Mnoge kompanije kombinuju 4G SoC i 5G modeme, ali mi donosimo revoluciju gdje imamo sve u jednom”, izjavio je Yu.

Dodao je da su mnogi do sada kombinovali 4G ipove s 5G modemima, ali da je Huawei danas predstavio 5G ip Kirin 990 koji je manji od nokta.

Novi ip ima 10,3 milijarde tranzistora, download brzinu od 2,3 Gbps i upload 1,25Gbps, ISP 5.0, osmojezgreni CPU procesor i 16-jezgreni GPU procesor koji je osigurao i 4K HDR video.

Novi procesor poboljat e kvalitet kamere, fotografisanje u nonim uvjetima, bolju efikasnost baterije, donosi i tehnologiju profesionalnih DSLR aparata u svojim kamerama, ali i mogunost mjerenja otkucaja srca samo snimanjem selfija.

Sva ova tehnologija premijerno e biti predstavljena 19. septembra u Minhenu u Huawei Mate 30 Pro mobilnom telefonu.

Yu je predstavio i Kirin A1 bluetooth ip koji e se korisitit u slualicama, pametnim naoalama, smart zvunicima i pametnim satovima.

Huawei FreeBuds 3 su prve Huawei earbuds slualice koje pokretati Kirin A1 koje imaju unikatan dizajn, pametnu tehnologiju smanjenja buke i neograniene performanse u odnosu na trenutne earbuds slualice na tritu.

Yu je predstavio i Home Connect ureaj Huawei WiFi Q2 Prokoji omoguavaj da je cijela kua povezana s Wi-Fi konekijcom samo s jednim ureajem koji ne trebaju biti povezani s DSL kablovima, ve samo napajanje strujom i omoguava brzinu od 100Mbps do 200Mbps za Turbo verziju ureaja.

Na zavrnici dogaaja predstavljena je i novi Huawei P30 Pro ureaj s novim bojama Mystic Blue and Misty Lavender s temama koje odgovaraju i vanjskom izgledu.

“Jedan dio telefona je s refleksijom dok je donji dio mat kako ne bi ostajali otisci prsta na zadnjem dijelu. P30 je lider u mobilnoj fotografiji zahvaljujui RYYB senzoru koji u odnosu na druge ureaje ima vee senzore i omoguava ISO osjetljivost do 409600”, izjavio je ponosno Yu.

Huawei P30 je u samo est mjeseci od predstavljanja prodan u 16,5 miliona primjeraka irom svijeta, a osvojio je i evropske te svjetske nagrade za najbolji ureaj.

“U budunosti emo koristiti novi software za P30 kako bismo poboljali boje na naim ureajima za fotografiranje. P30 seriju emo nadograditi Android 10 sustavom i EMUI 10 koji e omoguiti dark mode, ugodnije funkcionisanje ureaja i interfejsa i inteligentnu platformu povezivanja telefona s Huawei Matebook PC-em”, dodao je Yu.

Korisnici P30 ureaja EMU10 i Andorid10 ureaje moi e nadograditi ovog mjeseca, ali rade se o beta verzijama, dok e nove boje P30 ureaja biti dostupne takoer ovog mjeseca.Izvorni link

Slični artikli

Top