Stranica
Home > Tehnika > Etiki hakeri dobili ansu da hakuju ameriki satelit

Etiki hakeri dobili ansu da hakuju ameriki satelitEtiki hakeri su dobili ansu da provjere da li mogu ugroziti sigurnost satelita koji pripada amerikom ministarstvu odbrane, pie Wired.

Etiki hakeri su dobili ansu da provjere da li mogu ugroziti sigurnost satelita koji pripada amerikom ministarstvu odbrane, pie Wired.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Eksperti e pokuati “napasti” satelit i njegove sisteme za kontrolu tokom hakerske konferencije Def Con. Ova mogunost dolazi nakon to je prole godine omogueno istraivaima da izvre napad na kompjuter borbenog aviona F-15. Amerike zrane snage su saopile da su demonstracije na Def Conu bile dio napora da se vojni sistemi izloe boljim sigurnosnim provjerama.

“Moramo prevazii strah od prihvatanja eksternih eksperata koji nam mogu pomoi da budemo sigurniji”, rekao je jedan ameriki zvaninik.

Etiki hakeri e u sluaju satelita primjeniti svoje vjetine na komponentama koje se koriste za sisteme vojnih satelita. Bit e to serija testova, a najbolji u ovim izazovima e biti pozvani na dogaaj uivo gdje e pokuati ugroziti funkcionalni satelit. Preciznije, pokuat e preuzeti kontrolu nad kamerom satelita i iskoristiti je za fotografisanje Mjeseca. Oni koji budu uspjeni e biti nagraeni novano.Izvorni link

Slični artikli