Stranica
Home > Tehnika > Facebook suspendovao desetine hiljada aplikacija

Facebook suspendovao desetine hiljada aplikacija


Facebook je saopio da je suspendovao desetine hiljada aplikacija u okviru istrage koja je pokrenuta zbog skandala o prikupljanju podataka korisnika.

Facebook je saopio da je suspendovao desetine hiljada aplikacija u okviru istrage koja je pokrenuta zbog skandala o prikupljanju podataka korisnika.

Iz Facebooka poruuju da su suspendovane aplikacije povezane sa oko 400 developera, a istaknuto je i da nisu sve aplikacije predstavljale prijetnju za korisnike.

Kompanija se nala pod ogromnim pritiskom 2018. godine nakon to je otkriveno da je konsultantska firma Cambridge Analytica pristupila mnogim korisnikim podacima bez dozvole te ih koristila za politiko oglaavanje.

Facebook je u julu kanjen sa 5 milijardi dolara, a vjeruje se da je to najvea kazna koju je jedna kompanija dobila zbog krenja privatnosti korisnika.

Skandal “Cambridge Analytica” se odnosio na podatke desetina miliona ljudi te je nanio veliku tetu Facebooku i konsultantskoj firmi jer je dolo do tubi i meunarodnih kritika. Sada je cilj unaprijediti zatitu privatnosti i imida.

Facebook nije objavio detalje o suspendovanim aplikacijama i njihovim developerima. Neke su u potpunosti zabranjene jer su na nedozvoljen nain dijelile podatke koje su dobile od Facebooka ili su ih inile javno dostupnim bez zatite identiteta ljudi.

Jedna od tih aplikacija je myPersonality, koja je dijelila informacije s istraivaima i kompanijama sa vrlo niskom zatitom privatnosti.Izvorni link

Slični artikli

Top