Stranica
Home > Tehnika > Google omoguio evropskim gradovima da mjere zagaenost i emisije

Google omoguio evropskim gradovima da mjere zagaenost i emisije


Alat koji je Google ponudio u SAD-u kako bi gradovi mogli mjeriti zagaenost i nivo emisija odsad je dostupan i u Evropi.

Alat koji je Google ponudio u SAD-u kako bi gradovi mogli mjeriti zagaenost i nivo emisija odsad je dostupan i u Evropi.

Alat kombinuje podatke o transportu i izgradnji s Google Mapsa sa javno dostupnim informacijama o emisijama. Googleov alat e u poetku biti dostupan Birminghamu, Manchesteru, Wolverhamptonu, Coventryju, Dublinu i Kopenhagenu, a u planu je irenje na druge gradove i kontinente u narednim sedmicama. Svaki grad se moe prijaviti preko online formulara.

Alat pod nazivom Environmental Insights Explorer (EIE) nudi podatke u etiri kategorije, a to su emisije izgradnje, emisije transporta, generalne emisije i solarni potencijal.

Svrha alata je da pomogne gradovima da vide koje su promjene potrebne kako bi se smanjila emisija. Meu rjeenjima mogu biti biciklistike staze ili postavljanje solarnih panela na zgrade.

U odvojenom projektu pod nazivom Air View, automobili koriteni za Google Street View su mjerili zagaenje zraka dok su se kretali gradovima ukljuujui London i Kopenhagen. Ovi podaci se takoer dijele preko EIE alata.

“Ovi novi podaci e pomoi gradu Kopenhagenu da prvi put detaljno analizira kvalitet zraka u centru grada, na ulicama u centru i onima koje vode ka njemu. Tu se krije glavni problem zagaenosti zraka u gradu”, saopile su gradske vlasti Kopenhagena.

“Ve smo proglasili klimatsku hitnost i sada pravimo planove koji e nam pomoi da postanoemo karbonski neutralni do 2040. godine. Ovi podaci e nam pomoi i da u odreenim dijelovima postignemo bolje rezultate”, rekao je gradonaelnik West Midlandsa Andy Street.Izvorni link

Slični artikli