Stranica
Home > Tehnika > Google Play Store pun opasnih aplikacija

Google Play Store pun opasnih aplikacija


Izgleda da se ne moete tek tako pouzdati da su aplikacije u Google Play Store-u bezbedne. Zapravo, istraivanje koje je sprovoeno tokom ak dve godine je to eksplicitno pokazalo. Univerzitet u Sidneju je pronaao ak 2040 kodljivih i zlonamernih aplikacija na popularnom servisu za Android platformu.


Izvor: GSMArena, PC Press

Foto: GekaSkr/Depositphotos

Istraivanje je analiziralo milion aplikacija na Google Play prodavnici. Pronaen je veliki broj lanih aplikacija, aplikacija koje su traile pristup velikom broju privatnih podataka o korisnicima, a zanimljivo je da u ovakve aplikacije spadaju i neke popularne igre, meu kojima su Hill Climb Racing ili Temple Run. Kako bi uspeno analizirali toliki broj aplikacija, istraivai su koristili metode mainskog uenja, prenosi PC Press.

Algoritmi su tako pronali ak 49.608 potencijalnih pretnji. Potom su pomou VirusTotal softvera 7246 aplikacija okarakterisane kao maliciozne, dok je od njih je 2040 aplikacija okarakterisano kao lano ili visoko rizino.

Zanimljivo je i da je sam Google promptno reagovao, i ekspresno uklonio aplikacije koje su u ovom istraivanje oznaene kao opasne. Takoe, povean je broj odbijenih aplikacija. Suspenzija aplikacija je porasla na 66%, dok je broj odbijenih aplikacija, odnosno onih kojima nije ni dozvoljeno ni da se pojave na Google Play servisu, porastao za 55%.Izvorni link

Slični artikli

Top