Stranica
Home > Tehnika > Google uklonio vei broj aplikacija koje bi mogle da “pijuniraju” korisnike

Google uklonio vei broj aplikacija koje bi mogle da “pijuniraju” korisnike


U dananje vreme veoma je lako pronai neije informacije onlajn. Korisnici na drutvenim mreama voljni su da dele svoje informacije i lini ivot sa potpunim strancima na internetu. Ovo je naravno dovelo i do problema, gde je sada mogue uhoditi i pratiti druge ljude iz udobnosti svog doma.


Izvor: B92, Benchmark

Foto: depositphoto/alexey_boldin

Ipak, Google eli da smanji ove aktivnosti, a u tu svrhu kompanija je uklonila vei broj aplikacija sa Google Play Store-a, koje bi potencijalno mogle da budu upotrebljene za uhoenje drugih korisnika.

Ovo je zasnovano na izvetaju “Avasta” koji lista sedam aplikacija iz Play Store-a koje imaju sposobnost da prate i alju podatke o lokaciji, privatnim kontaktima, istorijatu poziva i tekstualnim porukama.

Foto: depositphoto/dimarik

Foto: depositphoto/dimarik

Problem sa ovim aplikacijama je u tome to se esto zamaskiraju u bezopasne aplikacije. Neke od ovih aplikacija su bile nuene i kao softver za roditeljsku kontrolu, dok je u njihovom opisu stajalo da korisnicima omoguava “da na oku dre prevarante/cheatere”.

Google je u meuvremenu uklonio aplikacije koje su se nale na Avastovoj listi. Ipak, problem sa ovakvim aplikacijama nije iskorenjen pa se korisnicima preporuuje da budu obazrivi kada instaliraju softver, da proveravaju ocene i iskustva drugih korisnika i da obrate panju na odobrenja za pristup koje aplikacija zahteva.Izvorni link

Slični artikli

Top