Stranica
Home > Tehnika > Huawei bi mogao parirati Google Mapsu vlastitom tehnologijom mapiranja

Huawei bi mogao parirati Google Mapsu vlastitom tehnologijom mapiranja


Kompanija Huawei razvija “uslugu mapiranja” dizajniranu tako da parira Googleovom pasu, ali na jedan drugaiji nain.

Kompanija Huawei razvija “uslugu mapiranja” dizajniranu tako da parira Googleovom pasu, ali na jedan drugaiji nain.

Usluga je namijenjena developerima softvera, to znai da bi aplikacije koje nude navigaciju ili usluge prijevoza mogle koristiti Huaweijevu planiranu tehnologiju mapiranja umjesto da razvijaju vlastitu.

Zvaninik Huaweija je otkrio da e usluga pod nazivom Map Kit ponuditi developerima sistem navigacije ulicama koji e moi koristiti za svoje aplikacije, amoi e i ponuditi korisnicima uslove u saobraaju u realnom vremenu. Dodao je da e Map Kit podravati i “AR mapiranje”, ali jo uvijek nije poznato ta to tano znai. Mogue je da se radi o neemu slinom Googleovim AR uputama.

Map Kit e navodno biti povezan s lokalnim uslugama mapiranja. Huawei e morati znatno uloiti kako bi kreirao mape, a to je veoma teko. Samo je Google na ovom polju izuzetno uspjean, Google Maps se pojavio 2005. godine i od tada kompanija mnogo ulae u uslugu. U ulaganja se svrstava i kompanija Waze kupljena za 996 miliona dolara 2013. godine, kao i koritenje vlastite flote automobila koji se voze putevima irom svijeta i tako ih mapiraju.

Apple je ponudio svoje mape 2012. godine, a prvobitno se pokuao osloniti na podatke mapiranja koje imaju TomTom, OpenStreetMap i drugi. Nokia je nudila mape Here godinama, a potom su prodane konzorciju njemakih automobilskih kompanija za vie od 3 milijarde dolara 2015. godine te se koriste za Microsoft Bing Maps.Izvorni link

Slični artikli

Top