Stranica
Home > Tehnika > Huawei e nove mobitele prodavati bez Facebooka, WhatsAppa i Instagrama

Huawei e nove mobitele prodavati bez Facebooka, WhatsAppa i Instagrama


Kompanija Facebook nee dozvoliti Huaweiju da prodaje svoje nove mobitele s preinstaliranim njenim aplikacijama.

Kompanija Facebook nee dozvoliti Huaweiju da prodaje svoje nove mobitele s preinstaliranim njenim aplikacijama.

Ovo je posljednji primjer koji pokazuje posljednjce prekidanja veza izmeu zapadnih tehnolokih kompanija s kineskom telekomunikacijskom kompanijom Huawei nakon to je ameriki predsjednik Donald Trump zabranio trgovinu.

Vlasnici Huaweijevih smartphonea e i dalje moi preuzimati i koristiti aplikacije poput Facebooka, WhatsAppa i Instagrama te e nastaviti dobijati nadogradnje putem Play Storea, tako da ih Huawei samo nee moi koristiti kao preinstalirane to je inae sluaj sa slinim uslugama kao to je Twitter.

Facebook oigledno ima drugaiji pristup tragovinskoj zabrani od Googlea koji je osigurao privremenu dozvolu za slanje sigurnosnih nadogradnja na postojee Huaweijeve mobitele. Smartphonei komapnije Huawei koji su u prodavnicama, koji jo nisu isporueni ili napravljeni e i dalje imati Googleove usluge preinstalirane, ali Facebook zabranjuje preinstaliranje na “svaki smartphone koji jo nije napustio fabriku”.

Ovo nije zabrinjavajue za Huawei kao prethodne odluke Googela i ARM-a koje osgraniavaju koritenje osnovnih ANdroid usluga i razvoj vlastitih ipova. No, ovaj potez Facebooka zatvara Huaweiju jo jedan put da klijentima isporui kljune aplikacije treih strana, ime se naglaava injenica da e morati krenuti samostalno sa svojim app storeom.Izvorni link

Slični artikli

Top