Stranica
Home > Tehnika > Huawei krajem mjeseca donosi tri nova mobilna ureaja – Nova 5, Nova 5 Pro i Nova 5i

Huawei krajem mjeseca donosi tri nova mobilna ureaja – Nova 5, Nova 5 Pro i Nova 5i


Huawei je najavio kako na trite uskoro stiu njegova tri nova mobitela, Nova 5, Nova 5 Pro i Nova 5i, zajedno sa novim ipsetom naziva 7nm Kirin 810, javlja Gizmo China.

Huawei je najavio kako na trite uskoro stiu njegova tri nova mobitela, Nova 5, Nova 5 Pro i Nova 5i, zajedno sa novim ipsetom naziva 7nm Kirin 810, javlja Gizmo China.

Lansiranje novih ureaja dolazi uslijed i dalje neizvjesne budunosti kineskog giganta izvan Kine, a nakon to mu je Google prolog mjeseca obustavio licencu za Android. Stoga nije jasno koliko e novi Huaweijevi ureaji nastaviti primati auriranja Androida.

Takoer je neizvjesno da li e i koliko dugo ti telefoni imati pristup Google Play trgovini ukoliko budu predstavljeni izvan kineskog trita.

Novi Kirin 810 ipset nai e se u Huaweijevom modelu Nova 5, dok e skuplji model Nova 5 Pro biti opremljen vodeim Kirin 980 procesorom koji se nalazi i u modelima Huawei P30 Pro te Mate 20.

Nije jasno hoe li 7nm Kirin 810 biti posljednji Huaweijev ip koji dizajnira ARM, nakon to je ovaj dizajner ipa prolog mjeseca oslabio saradnju s kineskom kompanijom.

Ono to je do sada poznato jeste kako Nova 5 ima 6GB RAM-a i 128GB prostora za pohranu, dok Nova 5 Pro ima 8GB RAM-a i moe se konfigurisati i sa do 256 GB prostora za internu memoriju.

S druge strane, Nova 5 i Nova 5 Pro su veoma slini ureaji. Oba mobitela imaju 6,39-inni OLED displej. Na stranjoj strani nalazi se quad kamera sa 48-megapikselnim primarnim senzorom, ultra senzorom od 16 megapiksela, senzorom dubine od dva megapiksela te macro senzorom od dva megapiksela. Nova 5 i Nova 5 Pro imaju baterije od 3500 mAh, USB-C prikljuke, skenere za otiske prstiju na zaslonu, kao i utor za slualice. Zanimljivo je da oba ureaja dolaze s itaima microSD kartica.

Huawei Nova 5i (Foto: Huawei)

Na kraju, iz Huaweija na trite stie i Nova 5i model sa sporijim Kiri 710 procesorom. Opremljen je glavnom quad kamerom sa 24 megapiksela, a ima LCD umjesto OLED displeja.

Sva tri ureaja trebala bi stii na trite u Kini krajem mjeseca. Cijena modela Nova 5 e biti oko 407 dolara, dok e Nova 5 Pro kotati 436 dolara. Najjeftiniji je model Nova 5i ija cijena e biti oko 320 dolara.

Iz Huaweija se jo nisu oglasili kada bi ovi ureaji mogli stii na trita izvan Kine.Izvorni link

Slični artikli