You are here
Home > Tehnika > Huawei potpuno raskrstio sa Androidom i predstavio svoj samostalni operativni sistem HarmonyOS 2

Huawei potpuno raskrstio sa Androidom i predstavio svoj samostalni operativni sistem HarmonyOS 2

Fallback Image


Huawei je pokazao da može bez Google servisa ali i Androida a sada su zvanično predstavili i svoj novi operativni sistem HarmonyOS 2, uz niz proizvoda koje će pokretati.

HarmonyOS je najavljen kao operativni sistem „sledeće generacije“ za pametne uređaje i akcenat je na povezivanju različitih vrsta uređaja kako bi se korisnicima pružilo praktičnije i bezbednije iskustvo korišćenja. Huawei će ga ponuditi i korisnicima određenih modela mobilnih telefona što znači da više neće koristiti podršku Androida.

HarmonyOS će moći da se pokreće na različitim uređajima, uključujući telefone, nosive uređaje, pametne televizore, laptopove… Zauzima tek 128KB RAM, pa neće biti nikakvo opterećenje za memoriju. Kako je rečeno na današnjoj prezentaciji poenta je da se kombinuju prethodno nezavisni uređaji u kohezivan i holistički Super Uređaj. Na primer, moguće je koristiti telefon ili pametni sat da puštate muziku na laptopu, ili da prebacite video poziv sa telefona na Huawei Vision TV…

Harmony OS

Foto: Promo

Harmony OS

To sve ide lagano zahvaljujući Multi-device Control panelu koji omogućava korisnicima da na osnovu određenih scenarija slobodno povežu uređaje koje žele. Na primer, ukoliko želite da gledate film uveče, sve što treba da uradite jeste da otvorite Control Panel, prevučete ikonicu ekrana na ikonicu telefona iIi film će se automatski prebaciti sa vašeg telefona na TV. Ukoliko pritom nosite Huawei FreeBuds 4 slušalice, možete prevući ikonicu slušalica na ikonicu telefona i u tom momentu će se zvuk filma koji gledate na smart screen televizoru preusmeriti na vaše slušalice.

Novi Multi-device Control Panel novog HarmonyOS sistema omogućava aplikacijama da „putuju” od jednog do drugog uređaja, bez potrebe da ih instaliramo na svakom pojedinačnom uređaju. To znači da su sve funkcije i usluge dostupne kad god i gde god su vam potrebne.

Kada su u pitanju izgled i osećaj, novi operativni sistem ima i specijalno dizajnirani HarmonyOS Sans font i prirodne gravitacione animacije.

Samo funkcionisanje HarmonyOS je značajno unapređena. Telefon sa HarmonyOS može održati brzinu čitanja/pisanja, te nakon 36 meseci upotrebe, čak i sa veoma malo prostora za skladištenje na uređaju, imati brzinu sličnu onoj koju ima novi mobilni telefon.

Huawei P50

Foto: Promo

Huawei P50

Kako sve radi već će moći da se vidi na nekim uređajima, ali za sada ne i na Huawei 50 telefonu, novom mobilnom koji je Huawei najavio, ali ne i kada nam stiže.

Huawei FreeBuds 4 - Silver

Foto: Promo

Huawei FreeBuds 4 – Silver

S druge strane, danas su predstavljeni i novi uređaji koje pokreće HarmonyOS 2, uključujući Watch 3 seriju i MatePad Pro. Tu su i FreeBuds 4, narednu generaciju bežičnih Bluetooth slušalica sa funkcijom poluotvorenog aktivnog smanjenja šuma, kao i dva premijum monitora – MateView i MateView GT.Izvor

Similar Articles

Top