Stranica
Home > Tehnika > Huaweijev flagship Mate 30 Pro ima impresivne specifikacije, stigao i Porsche Design model

Huaweijev flagship Mate 30 Pro ima impresivne specifikacije, stigao i Porsche Design model


Huawei je predstavio dva nova smartphonea, a to su Mate 30 i Mate 30 Pro, koji su privukli veliku panju.

Huawei je predstavio dva nova smartphonea, a to su Mate 30 i Mate 30 Pro, koji su privukli veliku panju.

Serija Mate 30 dolazi u teko vrijeme za kompaniju Huawei, ije prisustvo za amerikoj “crnoj listi” zabranjuje amerikim kompanijama da posluju s kineskom firmom. Google je prolog mjeseca saopio da ovi mobiteli nee imati Googleove aplikacije i usluge, kao ni instaliran Play Store koji je glavni nain za korisnice Androida izvan Kine da preuzmu aplikacije.

Huaweijev odgovor na ovaj problem predstavljaju aplikacije iz njegovog vlastitog ekosistema, koje su dostupne putem Huawei AppGallery servisa. Kompanija u svoj ekosistem ulae milijardu dolara.

to se tie hardvera, oba modela imaju Leica stranje kamere smjetene u kruni modul. Mate 30 ima glavnu kameru od 40 MP, ultrairoku kameru od 16 MP, telephoto kameru od 8 MP te senzor s laserskim fokusom. S druge strane Mate 30 Pro posjeduje ultrairoku kameru od 40 MP te 3D senzor za dubinu umjesto senzora s laserskim fokusom.

Iz Huaweija tvrde da mobitel moe snimati video rezolucije do 4K pri 60 fps, slow-motion video u rezoluciji 720p pri 7680 fps. Mogunosti ove kamere su prikazane pri snimanju price kolibri ija su se krila vidjela na usporenom snimku uprkos tome to se kreu jako brzo.

Ekrani dva ureaja su neto drugaiji, Mate 30 Pro ima 6,53-inni ekran sa zakrivljenim ivicama, dok Mate 30 koristi tradicionalni ravni i neto vei 6,62-inni ekran. Razlikuju se i baterije takod a Pro model ima veu bateriju od 4.500 mAh u poreenju s baterijom od 4.200 mAh u modelu Mate 30. Oba ureaja podravaju iano punjenje do 40 W, odnosno beino do 27W.

U sluaju Pro modela su izostavljena fizika dugmad za kontrolu zvuka te su zamijenjena novim rjeenjem osjetljivim na dodir. Pro model je dostupan u est boja, a to su srebrena, zelena, ljubiasta, crna, te dvije boje koe, zelenoj i narandastoj. Postoji i novi Porsche Design model Matea 30, ija je stranja strana presvuena pravom koom. Ovaj model nazvan Porsche Design Huawei Mate 30 RS je dostupan u crvenoj i crnoj boji.

Takoer, oba modela koriste Huaweijev Kirin 990 procesor, koji je kompanija predstavila na sajmu IFA u Berlinu ovog mjeseca. To je prvi Huaweijev procesor koji sadri ugraeni 5G modem, a rezultat toga su 5G verzije smartphonea. Uz 5G modem mobitel ima 14 antena za 5G mreu, odnosno ukupno 21 antenu.

Mate 30 serija koristi interfejs EMUI 10 koji je baziran na Androidu 10. Zahvaljujui senzoru na prednjoj strani omoguena je kontrola pokretom, a softver nudi i tamni mod koritenja. Oba ureaja podravaju otkljuavanje prepoznavanjem lica, a imaju i senzor za otisak prsta integrisan u ekran.

Huawei Mate 30 e biti dostupan sa 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije po cijeni od 799 eura, dok e Mate 30 Pro 4G model s internom memorijom od 256 GB kotati 1.099 eura. Cijena se za 5G model poveava na 1.199 eura. Za Porsche Design model e biti potrebno izdvojiti 2.095 eura, a imat e 12 GB RAM-a te 512 GB interne memorije.Izvorni link

Slični artikli

Top