Stranica
Home > Tehnika > Huaweijev prvi 5G smartphone stie prije kraja jula

Huaweijev prvi 5G smartphone stie prije kraja jula


Prvi 5G smartphone kompanije Huawei pod nazivom Mate 20 X 5G e se na odreenim tritima pojaviti prije kraja jula.

Prvi 5G smartphone kompanije Huawei pod nazivom Mate 20 X 5G e se na odreenim tritima pojaviti prije kraja jula.

Smartphone dolazi na trite u vrijeme kada je neizvjesna budunost Huaweija kao proizvoaa ureaja s Androidom. Prodaja u Kini e poeti 26. jula, a smartphone se moe trenutno naruiti putem italijanske verzije Amazonove web stranice od 22. jula. U Ujedinenim Arapskim Emiratima je dostupan od danas (12. juli).

Huawei Mate 20 X 5G je vanjskim izgledom veoma slian postojeem Mateu 20 X, ima isti 7,2-inni ekran i tri stranje kamere, ali su unutranje komponente poboljane kako bi se ispunili zahtjevi modema 5G Balong 5000. Kapacitet baterije je povean sa 4.200 na 5.000 mAh, RAM sa 6 na 8 GB, kao i interna memorija sa 128 na 256 GB.

Dolazak prvog Huaweijevog 5G smartphonea na ostala trita je neizvjesna zbog toga to se kompanija nalazi na amerikoj crnoj listi, a zbog koje je Google suspendovao svoju licencu za Android. Meutim, postoje naznake da bi administracija amerikog predsjednika Donalda Trumpa mogla umanjiti sankcije protiv Huaweija, no i dalje se postavlja pitanje kako e sve utjecati na budue mobitele.

Zasad Huawei ostaje na crnoj listi, ali amerike kompanije mogu saraivati s kineskom firmom uz dozvolu i u sluajevima gdje “nema prijetnje amerikoj nacionalnoj sigurnosti”.Izvorni link

Slični artikli

Top