Stranica
Home > Tehnika > I kineski “superkompjuterai” na Trampovoj crnoj listi

I kineski “superkompjuterai” na Trampovoj crnoj listi


SAD su stavile na crnu listu pet kineskih organizacija koje se bave “superkompjutingom”, koje su oznaene kao pretnju po ameriku nacionalnu bezbednost i kojima je onemoguen pristup poverljivoj tehnologiji.


Izvor: Beta

Foto: Gettyimages / Alex Wong

Taj potez amerikog Ministarstva trgovine mogao bi da iskomplikuje sastanak predsednika SAD i Kine, Donalda Trampa i Si inpinga, planiran za sledeu nedelju u Japanu na samitu G20, sa ciljem smirivanja trgovinskog spora dve najvee svetske ekonomije.

Meu pet kineskih organizacija koje je ameriko Ministarstvo trgovine stavilo na “crnu listu”, nalazi se proizvoa superkompjutera Sugon, tri sa njim povezane organizacije i Institut za tehnologiju kompjutinga Vui iangnan.

U odluci se navodi da su njihove aktivnosti “u suprotnosti sa nacionalnom bezbednou i interesima spoljne politike SAD”.

Amerike kompanije ne mogu da prodaju tehnologiju organizacijama na crnoj listi bez odobrenja vlade.

Ilustracija / Foto: Depositphotos/Regisser_com

Ilustracija / Foto: Depositphotos/Regisser_com

Ministarstvo trgovine SAD stavilo je prolog meseca na crnu listu kineskog telekomunikacionog giganta, kompaniju Huawei, to je pojaalo tenzije izmeu Vaingtona i Pekinga.

“Superkompjuting” se definie kao obrada “masivno sloenih problema” ili problema sa veoma mnogo podataka, pri emu se koriste “koncentrisani raunarski resursi” vie kompjuterskih sistema koji rade paralelno i nazivaju se “superkompjuterom”.

“Superkompjuting” angauje sistem iji svi raunari rade na maksimumu svojih mogunosti.Izvorni link

Slični artikli

Top