Stranica
Home > Tehnika > Isporuili milione telefona sa sopstvenim operativnim sistemom

Isporuili milione telefona sa sopstvenim operativnim sistemom


Huawei je ve uspeo da isporui milion telefona sa sopstvenim operativnim sistemom, koji (makar u Kini) nosi oznaku HongMeng.


Izvor: B92, GSMArena, PC Press

Foto: Getty/David Ramos / Staff

Ipak, kako prenosi Rosenblatt Securities, nije sasvim jasno da li je re o telefonima koji su napustili skladita, o test primercima ili o ureajima koji su zapravo spremni za isporuku krajnjim korisnicima. Izvetaj otkriva da je softver kompatibilan sa svim Android aplikacijama, kao i da ima napredne bezbednosne funkcije, prenosi PC Pres.

China Daily prenosi izjavu Yu Chengdong-a (za stranu javnost poznat i kao Richard Yu), CEO-a kompanije Huawei, koji je rekao da e operativni sistem kompanije biti dostupan najranije tokom jeseni, a najkasnije narednog prolea, u zavisnosti od podruja. Mogue je instalirati ga na mobilne telefone, kompjutere, tablete, televizore, automobilske sisteme, nosive ureaje, i bilo gde gde se inae koristi operativni sistem, rekao je Yu u WeChat grupi sa internet ekspertima.

Iako je amerika administracija odloila zabranu Huawei-ja za 90 dana, proizvoa iz enena oito ne eli da eka na konano reenje problema, ako do njega uopte doe, ve forsira prelazak na sopstvenu platformu, koja je ionako razvijana ve nekoliko godina. Huawei Central navodi da je oznaka “HongMeng” ve registrovana na raznim tritima, poput Kanade, Evrope, June Koreje i Meksika. No, neki su prenosili da e ovaj OS poneti oznaku ArkOS ili OakOS na nekim tritima.

Za nae itaoce, ukazaemo da HongMeng na kineskom jeziku znai “Crveni san”, a ime je vezano za mitsko stanje sveta iz kineske mitologije, kada je svetom vladala “Velika magla”. Naravno, uvek ostaje mogunost da Huawei na zapadnim tritima jednostavno ponudi telefone sa bukvalno prevedenim Red Dream OS-om. Ili bi moda, s obzirom na dugi period razvijanja, a uz odgovarajue istorijske paralele, mogao biti nazvan Long March OS?Izvorni link

Slični artikli

Top