Stranica
Home > Tehnika > Kad Zakerberg naulji ui: Facebook priznao da je snimao i presluavao glasovne poruke korisnika

Kad Zakerberg naulji ui: Facebook priznao da je snimao i presluavao glasovne poruke korisnika


injenica da Facebook ugroava privatnost korisnika vie ne predstavlja iznenaenje, pa tako nekako deluje i poslednja vest koja kae da je ta kompanija plaala hiljadama spoljnih saradnika da presluavaju i belee glasovne poruke sa Facebook Messengera.


Izvor: B92, Engadget

Foto: Getty/Sean Gallup / Staff

Saradnici po ugovoru bili su zadueni da sluaju razgovore korisnika, meu kojima su se nalazile i poruke vulgarnog sadraja, ali ni sami nisu bili upoznati sa razlogom zbog koga su Facebooku potrebni transkripti tih poruka.

Facebook je zvanino potvrdio da je vrio beleenje glasovnih poruka, istakavi da to vie nee biti praksa. Iz te kompanije su poruili da su, kao to to pre njih uradili Apple i Google, pauzirali presluavanje snimljenih audio sadraja jo pre nedelju dana.

Razlog zbog koga su ljudi korieni za presluavanje privatnih razgovora je da bi se proverilo da li Facebookov AI pravilno interpretira poruke.

Izvrni direktor Facebooka Mark Zakerberg je, jo ranije, pred kongresom SAD negirao da kompanija prikuplja tonski sadraj od korisnika kako bi im, potom, plasirao relevantne reklame ili odreivao ta sve korisnici mogu da vide u News feed-u svog profila. On je sve to nazvao “teorijom zavere”.

Njegova komapnija, meutim, priznaje da je vrila pristup mikrofonima korisnika, ukoliko su sami korisnici davali odobrenje u aplikaciji i aktivno koristili specifinu funkciju koja zahteva zvuk (taster za mikrofon u Messenger chatu).Izvorni link

Slični artikli

Top