Stranica
Home > Tehnika > Kako su nastali “bug” i “debugging”?

Kako su nastali “bug” i “debugging”?


Septembra 1947. godine, Mark II, raunar sa Univerziteta Harvard, je prestao da radi.


Izvor: B92, nationalgeographic.rs

Foto: An147/Depositphotos

Nakon to je obavila analizu masivne maine kako bi otkrila uzrok problema, kontraadmiral Grejs Hoper pronala je – bag. U pitanju je bio pravi insekt (eng. bug).

Doktorka Grejs Majer Hoper, ili Zadivljujua Grejs kako su je zvale kolege, pored toga to je bila kontraadmiralka amerike mornarice, bila je i naunica koja je kreirala COBOL (Common Business Oriented Language).

Godine 1947, Grejs je radila na Harvardu, tanije na primitivnom kompjuteru koji je nosio ime Mark II Aiken Relay Calculator.

Ta maina je, 9. septembra 1947. godine, poela da pokazuje neke probleme. Na kraju celodnevne istrage, naunici su otkrili moljca zarobljenog izmeu taaka Relay#70 i Panel F.

Operativci su uklonili moljca i zalepili ga u dnevnik rada. Sam unos u evidenciji glasio je: “Prvi stvarni sluaj naene bube (bug)”. Ubrzo potom, rairila se vest da je nauni tim sa Harvarda “debagovao” (engl. debugging) mainu i tako je stvoren termin “debagovanje kompjuterskog programa”.

Iako Grejs Hoper bila oprezna i priznala da nije prisustvovala trenutku kada su operativci pronali moljca, ovo je jedna od njenih omiljenih pria.

U zapisima tima, koji se uvaju u Smitsonijan muzeju u Vaingtonu navedeno je: “Prvi sluaj pronalaska bube.”

Iako se taj termin i pre incidenta koristio za oznaavanje malih potekoa u inenjerskim poslovima, ona je bila zaduena za popularizaciju i proirivanje upotrebe termina “bug” u kompjuterskim naukama.Izvorni link

Slični artikli

Top