Stranica
Home > Tehnika > Konano bolji pristup internetu na ostrvu, ali e ga vlada i dalje kontrolisati

Konano bolji pristup internetu na ostrvu, ali e ga vlada i dalje kontrolisati


Oni koji su do sada putovali na Kubu kako bi uivali u tropskoj klimi, kolonijalnoj arhitekturi i oldtajmer automobilima, verovatno su se susreli s jednim nezgodnim problemom – sporim i skoro pa nedostupnim internetom.


Izvor: PC Press, New York Times

Foto: GaudiLab/depositphotos

Meutim, izgleda da e se to uskoro promeniti. Naime, jue je stupio na snagu novi niz propisa kojima bi trebalo svima na ostrvu da se omogui bolji pristup internetu, pie The New York Times.

Mada e kubanska vlada i dalje kontrolisati komercijalni pristup internetu, Wi-Fi i mreni internet trebalo bi uskoro da postanu dostupni domovima i kompanijama. Kuba je uvela internet u 1990-ima, ali pristup je godinama bio ogranien i strogo kontrolisan, delom zbog zabrinutosti vlade da bi slobodan protok informacija mogao da ima potencijalno subverzivno dejstvo.

“Kubanska vlada je sve vreme svesna toga da je pristup internetu potreban ako eli da se modernizuje ekonomija, ali istovremeno je bila zabrinuta da bi to moglo da dovede do subverzije u drutvu”, rekao je politikolog William LeoGrande sa univerziteta American University u Vaingtonu.

Iako novi propisi doputaju graanima povezivanje na internet putem vlastitih rutera i druge opreme, jo uvek ne dozvoljavaju privatnim mrenim operaterima da osiguravaju tu uslugu, s ime se i dalje osigurava monopol dravne komunikacijske kompanije Etecsa, prenosi PC Press.

Kako god bilo, takav korak e verovatno ojaati turistiki sektor Kube jer e sada razne kompanije, poput restorana, kafia i privatnih iznajmljivaa, moi svojim gostima da ponude Wi-Fi; skoro obaveznu uslugu u veem delu sveta, ali jo uvek izuzetno retku na Kubi.Izvorni link

Slični artikli

Top