Stranica
Home > Tehnika > Kontraofanziva: Huawei trai milijardu dolara za korienje svojih patenata u SAD

Kontraofanziva: Huawei trai milijardu dolara za korienje svojih patenata u SAD


Prolo je mesec dana od poetka “sluaja Huawei”, odnosno od kako je amerika administracija povukla prvi oigeldni ofanzivni potez u, ve due vreme tinjajuem, trgovinskom ratu sa Kinom.


Priredio: Milo B. JovanoviIzvor: B92

Ilustracija / Foto: Depositphotos/booblikuk

Od momenta kada je predsednik SAD zabranio prodaju amerike tehnologije kineskim kompanijama, tehnoloki gigant iz enena i jedan od najveih globalnih igraa na polju mobilne telefonije postao je glavna meta Trampove “ratoborne” ekonomske politike.

Iako se do sada uglavnom govorilo o posledicama koje ve jeste, kao i o onima koje bi dalje mogao, da pretrpi Huawei, sada je, izgleda, dolo vreme za kontraofanzivu.

Kineska kompanija je najvila da od amerikog telekomunikacionog konglomerata – kompanije Verizon potrauje, ni manje ni vie nego – milijardu dolara!

Huaweijev zahtev se zasniva na mnogobrojnim patentima i tehnologijama, na koje polae prava, a koje Verizon koristi u svom poslovanju.

Foto: GettyImages / Justin Sullivan

Foto: GettyImages / Justin Sullivan

Prema tvrdnjama kineske kompanije, Verizon kri prava korienja za vie od 230 patenata, koji se odnose na raznovrsnu telekomunikacionu opremu (iana infrastruktura, mrena oprema, IoT reenja i dr.), a za koje je Huawei nosilac licence.

Meutim, Verizon nije jedini, budui da bi Huaweiju “na meti” moglo da se nae jo 20-tak kompanija koje posluju sa amerikim telekomunikacionim gigantom.

Kako je objavila agencija Reuters, predstavnici dve kompanije ve nekoliko puta su sastali u Njujorku, ali ni jedna od “zaraenih” strana se jo uvek nije oglasila po pitaju enormnog potraivanja.Izvorni link

Slični artikli

Top