Stranica
Home > Tehnika > Koristite Bluetooth? Moda bi zbog ovoga trebalo da prestanete

Koristite Bluetooth? Moda bi zbog ovoga trebalo da prestanete


Svi koriste Bluetooth, ali bi moda trebalo da prestanu to da ine…


Izvor: B92, Index

Ilustracija / Foto: Depositphotos/Amaviael

Tehnologija koju u dananje vreme uzimamo zdravo za gotovo – povezuje sve: od naih pametnih telefona i satova, preko slualice i friidera, pa sve do tostera i vibratora. Sve vie strunjaka, meutim, tvrdi da je to veliki problem.

Razlog za to je iskljuivo povezan sa bezbednou i zatitom podataka. To je problem koji nije teko reiti i tu sve zavisi od vas, ali bi vi trebalo na to da se odluite.

Ove godine na DEF CON-u, najveoj konvenciji hakera na svetu, istraivai su pokazali koliko je lako, uz pomo Bluetootha, identifikovati ranjive digitalne zvunike. Jednom kada se identifikuju, hakeri mogu da preuzmu kontrolu nad zvunicima i da putaju opasne zvuke koji mogu da dovedu do oteenja sluha bilo koga ko stoji u neposrednoj blizini.

Hakeri mogu da presretnu i menjaju sve podatke koji se alju posredstvom ove tehnologije, a mogu i da vas prislukuju. Putem AirDropa mogu da dou do vaih podataka, a mnoge prodavnice koriste Bluetooth da bi pratile lokaciju kupaca i te informacije kasnije prodavale oglaivaima koji na osnovu njih stvaraju bazu podataka.

To je, ustvari, vrlo jednostavno. Trebalo bi samo Bluetooth da drite iskljuen, jer vas u suprotnom ta tehnologija, u svakom trenutku ini, ranjivim za sve koji vau neopreznost ele da zloupotrebe.

Tako da je preporuka da ga, ako moete bez njega, ne koristite. A ako ve morate, iskljuite ga istog trenutka kada prestanete da ga koristite.Izvorni link

Slični artikli

Top