Stranica
Home > Tehnika > Koristite FaceApp? Nemojte da vas iznenadi ako vaa fotka osvane na reklami za kondome!

Koristite FaceApp? Nemojte da vas iznenadi ako vaa fotka osvane na reklami za kondome!


Opta pomama koja je poslednih dana zahvatila korisnike drutvenih mrea, kako one “obine” tako i brojne poznate linosti, da putem aplikacije FaceApp saznaju kako e izgledati kada ostare, mogla bi da ima ozbiljne posledice.


Izvor: B92

Foto: Printscreen YouTube/Inside Edition

Amerika advokatica Elizabet Pots Vajnstin upozorila je putem Twittera na uslove korienja te aplikacije, u kojima je pronala prilino zabrinjavajue informacije.

Svi koji instaliranjem aplikacije prihvate uslove njenog korienja, FaceAppu daju “stalnu, neopozivu, besplatnu globalnu dozvolu za upotrebu, reprodukciju, modifikovanje, adaptiranje, objavljivanje, prevoenje i stvaranje drugih dela” na osnovu sadraja sa vaih ureaja.

U prevodu, korisnici su FaceAppu dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisniko ime i sve ostalo za to bi im moglo biti potrebno, ukljuujui i reklame. Tako da, ako ste instalirali aplikaciju, nemojte da se iznenadite ako vaa fotografija osvane na nekom reklamnom plakatu za, na primer, kondome, lek protiv impotencije ili za neto tree.

ak i ako korisnici iskljue opciju pristupa fotografijama uskladitenim na njihovim ureajima, ova aplikacija tu opciju ignorie i pristupa fotografijama.

Prema pisanju nekih medija, posebno bi trebalo da zabrine injenica da je aplikacija FaceApp napravljena u Rusiji, da je njen vlasnik Rus i da to znai da su svi podaci koje ona pruzima bivaju poslati Rusiju. Naime, iza aplikacije, koja je korisnicima dostupna od 2017. godine, stoji bivi inenjer Microsofta i Yandexa Jaroslav Gonarov.

Ako ste ve instalirali i koristili FaceApp i elite da aplikacija ukloni sve vae podatke sa svojih servera, to moete da zatraite na sledei nain:

Otvorite aplikaciju, kliknete na Settings, zatim Suport, pa Report a Bug i zatim kao subject stavite Privacy.

Pots Vajnstin upozorava i da tako definisana pravila korienja predstavljaju direktno krenje evropske Direktive o zatiti linih podataka (GDPR), prenosi Zimo.

Strunjaci upozoravaju da bi aplikacija, koja ima visoke ocene i na Google Play Storeu i na App Storeu, dugorono mogla korisnicima da napravi vie tete nego koristi. Zato preporuuju da je, ukoliko ste je instalirali, to pre uklonite sa svog pametnog telefona kako biste zatitili svoje fotografije i line podatke.

Tvrdnje da aplikacija moe da pritupi svim fotografijama korisnika, iz FaceAppa negiraju tvrdei da ona ima pristup samo onoj fotografiji koju je korisnik odluio da modifikuje. Tvrde i da se veina fotografija brie sa njihovih servera u roku od 48 sati.

Pojedini strunjaci smatraju da korisnicima nije dovoljno jasno stavljeno do znanja da FaceApp fotografije alje na server, ali je vano napomenuti da se, i pored toga to je kreator aplikacije Rus, svi serveri nalaze u SAD, kao i da je ta kompanija izriito naglasila da se “korisniki podaci ne prebacuju u Rusiju”, navodi Wired.Izvorni link

Slični artikli

Top