Stranica
Home > Tehnika > Lepa, mlada, uticajna i nikada nee umreti: Ona je “jeziva influenserka” FOTO / VIDEO

Lepa, mlada, uticajna i nikada nee umreti: Ona je “jeziva influenserka” FOTO / VIDEO


Ima skoro dva miliona pratilaca na Instagramu, lep ten i dobru frizuru, pa je mnogim dizajnerima ve zapala za oko. Pojavila se u kampanjama za Pradu i Balensijagu, intervjuisao ju je Vogue, a Time ju je proglasio jednom od 25 najuticajnijih osoba na internetu.


Izvor: B92, Index.hr

Foto: Printscreen YouTube/CNN Business

Ime joj je Mikela, ima samo 19 godina, a ako vam se ini da izgleda malo nestvarno – u pravu ste. Ona i nije stvarna! Mikela je avatar, kompjuterski stvoren 3D lik!

Iako je na njoj sve vetako, njena vrednost se procenjuje na vie od 100 miliona funti, jer predstavlja savren “oglasni prostor”. Odea koju nosi, mobilni ureaji koje ima ili preparati koje koristi da bi odravala savren ten ili frizuru – sve je to stvarno. Ona nije!

Ona predstavlja sledei korak u influenserskoj industriji. I dok neki to smatraju uznemirujuim i jezivim, druge jednostavno nije briga za to, a ponajmanje ogroman broj njenih fanova.

“Iskreno, oboavam sve na njoj. to se mene tie, nije mi bitno da li je stvarna ili ne. Iskreno me nije briga. Svia mi se njen stil, mislim da je hrabra, frizura joj je odlina i od nje moemo mnogo toga da nauimo”, kae 23-godinja Dez Vilijams, koja Mikelu prati od samog poetka.

Oboavaju ju je i oglaivai, jer je sve na njoj je savreno. Izgleda savreno, nikada nema lo dan, mladi je vole, njenu rasu teko je odrediti i – u moru jednolinih influenserki, zaista je posebna.

I ono najvanije – nikada nee izazvati skandal ili ugroziti brend koji promovie. I zauvek e imati 19 godina.

Mikela se prvi put pojavila 2016. godine i mnogi su u poetku verovali da je stvarna. Divili su se njenom neobinom izgledu, koji su pripisivali minki, a njeni tvorci su oboavali da dre njene fanove u neizvesnosti.

Istina je, meutim, izala na videlo. Mikela je priznala da nije ljudsko bie, ali njeni tvorci i dalje odravaju imid androida koji je razvio sopstveno miljenje i oseanja.

Ona se pojavljuje na razliitim dogaanjima, podrava LGBT zajednicu i pokret Black Lives Matter, njeni fanovi su stvarni (Viktoria Bekam, Paris Hilton i producent Mark Ronson), a bavi se i muzikom. Njen prvi singl “Hate Me” ima preko etiri miliona strimova na Spotifyu.

Mikela je proizvod Silicijumske doline, tanije startapa Brud koji su zajedno stvorili 27-godinja Sara Dekou, bivi didej, i 33-godinji producent Trevor Mekfedris. I izgleda da im ba dobro ide, jer Sara ivi u Frogtaunu, luksuznom delu Los Anelesa, a Trevor je vlasnik skoro dva miliona vrednog bungalova u Los Felizu, takoe u L.A.

I dok je ovo odlian poslovni potez za Saru i Trevora, neki se pitaju koliko je ovo dobro za mlade fanove koji uzore ne bi trebalo da trae u izmiljenim likovima.

Mikelino lice je stvoreno kompjuterski, ali je telo oigledno stvarno pa ispada da je kompjutersko lice samo fotoopirano na telo stvarnog modela.

Ove nedoumice oigledno ne brinu oglaivae, kao to su Ugg i Samsung, koji su Miquelu ve koristili u svojim kampanjama. A asopis Dazed joj je posao kolumnistkinje, zbog muzike karijere i aktivistikih angamana.

Startap Brud je stvorio jo dva kompjuterska lika: Bermudu (virtuelnu plavuu) i Blavka (muki CGI model), koji je nazvan “mladim robotskim seks simbolom”.

Psiholog Majkl Beri u virtuelnim influenserima vidi veliki problem. Kae da oni postavljaju nerealne i nedostine ideale mladim ljudima:

“Videe savrene slike i misliti da je to neto emu treba da tee, ali ta god da uine, njihovi pokuaji e biti osueni na propast. Mislim da je to zabrinjavajue, jer ne znamo ko stoji iza tih lanih modela. Savetovao bih roditeljima da ne dopute deci da prate virtuelne influensere.”

Mnogi e se sloiti sa njim, jer ovaj trend zaista deluje pomalo jezivo. Dovoljno je, meutim, da se osvrnemo na profile mnogih stvarnih influensera i da se zapitamo koliko je toga to oni promoviu stvarno.Izvorni link

Slični artikli

Top