Stranica
Home > Tehnika > Milijardu i po Appleovih ureaja na meti hakera zbog do sada nepoznatog problema?

Milijardu i po Appleovih ureaja na meti hakera zbog do sada nepoznatog problema?


Izraelska forenzika kompanija Cellebrite otkrila korisnicima Appleovih ureaja da je pronala nain da provali u bilo koji iPhone ili iPad sa bilo kojom verzijom iOS-a ukljuujui i najnoviju, to se odnosi na otprilike 1,4 milijardi ureaja.


Izvor: B92

Foto: Depositphotos / Rosinka79

Cellebrite je saoptio da je mogue izvesti “potpuno ekstrakciju sistema datoteka na bilo kom iOS ureaju” i da je ta usluga je na prodaju.

Upozorenje izraelske kompanije bi trebalo shvatiti ozbiljno, budui da je ameriki FBI angaovao upravo Cellebrite 2016. godine, kada je trebalo da se otkljua iPhone 5c, koji je pripadao teroristi Sijadu Rizvanu Faruku, koji je 2015. izveo napad u San Bernardinu.

Cellebrite, u svoju odbranu, navodi da njihov alat zahteva da ureaj koji se hakuje mora fiziki da bude u posedu hakera, poto je to nemogue izvesti daljinski. Meutim, njihova oprema moe na eBayu da se kupi za samo 100 dolara, to je bukvalno ostvarenje sna za hakere i ljubomorne partnere.

Oigledno je da je otkriven nain kako neko moe da “upadne” u va iPhone ili iPad, sa bilo kojom verzijom iOS-a, kao i da Apple nije znao za taj problem, niti kako da sprei ili rei ovaj problem, pie Forbes.

Apple se dugo vremena hvalio da su njihovi telefoni potpuno bezbedni ureaji u odnosu na rivale, budui da je Cellebrite jo ranije tvrdio da moe da hakuje Android ureaje. Sada, meutim, Apple mora da se potrudi u da pronae reenje za ovaj problem pre nego to se on rairi.Izvorni link

Slični artikli

Top