Stranica
Home > Tehnika > Nova pravila za politiare: Uvredljivi tvitovi bie prekriveni upozorenjem

Nova pravila za politiare: Uvredljivi tvitovi bie prekriveni upozorenjem


Twitter je najavio da e, kako bi uspostavio ravnoteu izmeu slobode izraavanja i odgovornosti, smanjivati vidljivost tvitova koji kre njegova pravila, ali dolaze iz vanih izvora kao to su politiari.


Izvor: Reuters, Hina

Foto: Getty/Bethany Clarke / Stringer

Twitter je rekao da e se nova pravila primenjivati u sluaju politiara i zvaninika vlade koji imaju vie od 100.000 pratilaca.

“Sada emo jasno oznaavati sve tvitove koji kre naa pravila korienja, ali smo odluili da ih ostavimo zbog javnog interesa”, rekao je Dek Dorsi, jedan od elnika kompanije.

Uvredljivi tvitovi bie prekriveni upozorenjem, a korisnici e morati da kliknu na link kako bi ih videli.

Kritiari su rekli da ta drustvena mrea nije inila dovoljno u nadzoru tvitova politiara koji bi bili uklonjeni da ih je objavio obian korisnik. Neki su od Twittera traili da ukloni zajedljive tvitova predsednika SAD Donalda Trampa i drugih politiara, dok su Tramp i drugi konzervativci optuivali IT kompanije da favorizuju liberale.

Tramp na Twitteru ima 61 milion pratilaca, a mnoge njegove objave zavravaju u vestima.

Bela kua nije htela komentarisati najavu kompanije.

Trampov najstariji sin, Donald Tramp Junior, na svom Twitter nalogu objavio je link na najavu oznaavanja tvitova koju je objavio konzervativni portal Daily Caller i upozorio: “Ako to mogu da uine voi slobodnog sveta zamislite ta ine vama i vaem glasu!”.

Portparolka Twittera je rekla da e o oznaavanju tvitova odluivati ljudi, a ne vetaka inteligencija. Ako se utvrdi krenje pravila, o tome je li sporan tvit u javnom interesu odluivae timovi.

“U odreenim sluajevima u interesu je javnosti da ima pristup odreenim tvitovima, iako bi inae krili naa pravila”, objavio je Twitter na svom blogu.

“Staviemo obavetenje na koje ete morati kliknuti pre no to vidite tvit kako bi osigurali dodatan kontekst i jasnou. Obavetenje e se pojavljivati na vremenskoj crti naloga i na drugim mestima, poput pretrage”, najavio je Twitter.

Twitter je dodao da “ima sluajeva, poput direktnih pretnji nasiljem i poziva na nasilje nad pojedincima, za koje se ne moe smatrati da su u javnom interesu”.

Tramp je u razgovoru za televiziju bez dokaza navodio da Twitter “vrlo oteava ljudima da mi se pridrue na Twitteru i meni ine mnogo teim da poaljem svoju poruku”.

“Strano je to to radi Twitter”, dodao je.Izvorni link

Slični artikli

Top