Stranica
Home > Tehnika > Opasnosti vrebaju iza ruske aplikacije “FaceApp”, mogua kraa identiteta

Opasnosti vrebaju iza ruske aplikacije “FaceApp”, mogua kraa identiteta


Aplikacija “FaceApp” postala je popularna u cijelom svijetu, pa tako i u BiH. Pokrenut je “Face App Challenge” te se ini da svi ele vidjeti kako e izgledati kada ostare. Ipak, eksperti upozoravaju da koritenje ove aplikacije nije preporuljivo iz vie razloga.

Aplikacija “FaceApp” postala je popularna u cijelom svijetu, pa tako i u BiH. Pokrenut je “Face App Challenge” te se ini da svi ele vidjeti kako e izgledati kada ostare. Ipak, eksperti upozoravaju da koritenje ove aplikacije nije preporuljivo iz vie razloga.

Kao i sve druge viralne aplikacije, “FaceApp” je nala nain da zainteresuje korisnike irom planete. Ovo je drugi put da je ova aplikacija popularna u svijetu, prvi put je svijet osvojila 2017. godine kada je instalirana 80 miliona puta.

Aplikacija koristi nekoliko filtera kako bi “ostarila” va selfie i prikazala vam kako ete izgledati kada budete stariji. Osim ove, aplikacija ima jo nekoliko efekata koji nisu doivjele toliku popularnost kao efekti za starenje.

Nakon to korisnici naprave fotografije na ovoj aplikaciji, dijele ih na drutvenim mreama i tako pozivaju i svoje prijatelje da se pridrue viralnom izazovu.

Meutim, eksperti smatraju da nije preporuljivo praviti selfie za ovu aplikaciju. Naime, “FaceApp” stvorena je u Rusiji, tanije u St. Petersburgu. Njen tvorac je Yaroslav Gonchanov, bivi uposlenik firme Yandex, pie popularmechanics.com.

Obzirom da postoji veliki nivo sumnje u vezi ruskih kompanija i njihovog utjecaja na izbore koji su se odrali u Americi 2016, ljudi su zabrinuti injenicom da je ruska aplikacija “FaceApp” postala toliko popularna, ponajvie zbog toga to je osnova koritenja koritenje vae fotografije na kojoj se savreno dobro vidi vae lice.

“Postoji velika mogunost da su ovakve aplikacije kreirane kako bi im vi odali to je vie mogue informacija o sebi, a da to i ne znate. Vi im doslovno dajete kvalitetne i izotrene fotografije vaeg lica. Kada to ukombinuju sa vaim imenom, prezimenom i ostalim detaljima koje takoer dobijaju kroz aplikaciju – sve to mogu koristiti bilo kada i bilo gdje”, upozorava Marc Boudria, potpredsjednik kompanije Hypergiant.

On dodaje da bi za usavravanje profila o vama bilo potrebno prelistati nekoliko vaih profila na mreama poput Facebooka, Instagrama ili LinkedIna, te upotpuniti cijelu priu. Eksperti upozoravaju da bi ovakve stvari mogle stvoriti dodatne komplikacije u glasanju na mnogim politikim izborima.Izvorni link

Slični artikli

Top