Stranica
Home > Tehnika > Posle dve nedelje u Svemiru ruski robot Fedor stigao na Zemlju FOTO / VIDEO

Posle dve nedelje u Svemiru ruski robot Fedor stigao na Zemlju FOTO / VIDEO


Nakon kratkog boravka na Meunarodnoj svemirskoj stanici ruski robot Skybot F850 se zaputio nazad na matinu planetu, pa se naao u unutranjosti letelice Sojuz, jo jednom bez posade.


Izvor: The Verge, PC Press

Skybot, poznatiji kao Fedor, proao je mnogo testova tokom dvonedeljnog boravka na stanici, kako bi se utvrdilo da li ima sve to je neophodno da bi olakao ivot u kosmosu. I sam put do stanice bio je neka vrsta testa, budui da se robot naao sam u letelici Sojuz, da bi se utvrdilo da li je ona bezbedna da jednog dana u kosmos ponese i ljudsku posadu.

Lansiranje je proteklo uspeno, ali je letelica naila na potekoe kada je stigla na planiranu destinaciju, pa nije uspela da se spusti na stanicu, zbog, kako je kasnije utvreno, problema sa dokom u okviru stanice. Tako je robot na stanicu stigao etiri dana nakon lansiranja, umesto planirana dva.

Fedor na Zemlji raspolae nizom sposobnosti, ukljuujui vonju i baratanje orujem, ali je na stanici bio zaduen za zadatke koje obino obavljaju astronauti, poput povezivanja hardvera.

Nakon dve nedelje robot se vratio na Zemlju, pa e se nakon analiza u potpunosti utvrditi da li je misija bila uspena do kraja.Izvorni link

Slični artikli

Top