Stranica
Home > Tehnika > Provaljeni lini podaci 106 miliona korisnika banke, uhapena hakerka

Provaljeni lini podaci 106 miliona korisnika banke, uhapena hakerka


Amerika banka Capital One saoptila je da su nedavno ukradeni lini podaci 106 miliona njenih amerikih i kanadskih klijenata kao i da je osumnjienu hakerku uhapsila amerika savezna policije FBI.


Izvor: Beta

Ilustracija / Foto: Depositphotos/oneinchpunch

Ustanovljeno je da je osoba spolja imala nedozvoljen pristup mrei banke i dola do odreenih linih podataka, navela je banka u saoptenju jue.

Pogoeni su klijenti koji su podneli zahtev za proizvode vezane za kreditne kartice ili koji su traili da dobiju kreditnu karticu banke Capital One, naveo je isti izvor.

Oko 100 miliona amerikih dravljana i gotovo est miliona kanadskih dravljana je pogoeno, navela banka dodajui da brojevi rauna bankovne kartice ni informacije za povezivanje na raun nisu ukradeni, a nisu ugroeni ni brojevi socijajlnog osiguranja, to se u tim zemljama koristi kao lini matini broj.

Meutim jesu hakovana imena, adrese, potanski kodovi, brojevi telefona, imejl adrese, datum roenja ili prijavljeni prihodi.

Hakerka koja je iskoristila propust u klaudu Capital One banke takoe je dola do deliminih informacija osoba sa kreditnim karticama kao to je njihova istorija plaanja ili njihov sadanji iznos rauna.

Federalni istrani biro uhapsio je 33-godinju Pejd Tompson, iz Sijetla u dravi Vaington, zaposlenu u tehnolokoj industriji, koja koristi i nadimak “eratina” (erratic), saoptilo je ameriko Minsitarstvo pravde. Tuioci su je optuili za kompjutersku proneveru i zloupotrebu i da je ona iza tog hakerskog upada.

Oko 140.000 brojeva socijalnog osiguranja, i 80.000 brojeva bankovnih rauna je ukradeno. Za kanadske klijente hakovano je gotovo milion brojeva osiguranja.

“Verujemo na osnovu analize da je malo verovatno da su ukradeni podaci upotrebljeni za proneveru ili da ih je osoba koja ih je ukrala dalje proirila. Ipak emo nastaviti da istraujemo”, navela je banka.

Banka je navela da je zaustavila upad 19. jula dva dana poto je o tome obavetena, dodajui da se upad dogodio izmeu 12. marta i 17. jula ove godine.Izvorni link

Slični artikli

Top