Stranica
Home > Tehnika > Prva robotska ruka koja se kontrolie samo pomou uma

Prva robotska ruka koja se kontrolie samo pomou uma


Oni koji pokrete neke robotske ruke ele da kontroliu samo uz pomo uma trenutno imaju dve opcije – ili mogu da ugrade modani implant koji omoguava konstantnu i stabilnu kontrolu nad robotom, ili mogu da zaobiu rizinu operaciju, te se odlue za ureaj koji tumai modane talase, ali daje kontrolu koja nije uvek precizna.


Izvor: B92, Futurism, PC Press

Foto: AndrewLozovyi/depostiphotos

Tim sa Carnegie Mellon univerziteta odluio je da smanji jaz izmeu ove dve opcije, te je kreirao prvu neinvazivnu robotsku ruku koja se kontrolie samo uz pomo uma, ime se oveanstvo pribliilo budunosti u kojoj bi tehnologijom moglo da se upravlja samo na ovaj nain.

U izvetaju koji je izaao u magazinu Science Robotics naunici su opisali kombinaciju intuitivnih tehnologija, te mainskog uenja uz pomo kojih su kreirali modano-kompjuterski interfejs (BCI) koji moe da uhvati signale duboko u mozgu, a u sluajevima kada ispitanici nose EEG kape. Tokom testiranja su od subjekata traili da rukom upravljaju tako da prati kursor koji se pojavljivao na ekranu, a pokazalo se da je ruka zadatak svaki put obavila precizno i bez odlaganja, prenosi PC Press.

I dok se do sada u kontekstu robota i mehanikih udova kojima se upravlja samo uz pomo uma razmiljalo uglavnom o korisnicima koji imaju potekoe u kretanju, eksperti se sve vie okreu ovakvoj vrsti tehnologije koja bi bila namenjena svim lanovima drutva, te bi neinvazivni modani signali mogli da postanu budunost upravljanja tehnologijom.Izvorni link

Slični artikli

Top