Stranica
Home > Tehnika > Prvo je hakerima platio ucenu, pa im je onda odgovorio istom merom

Prvo je hakerima platio ucenu, pa im je onda odgovorio istom merom


Nemaki programer Tobias Fromel (poznat i kao “battleck”) uzvratio je napad kreatorima Muhstik ransomware-a, kojima je prethodno platio 0,09 Bitkoina kako bi povratio ukradene fajlove.


Izvor: Coin Telegraph, PC Press

Ilustracija / Foto: Depositphotos/ra2studio

Fromel je nakon napada na Bleeping Computer forumu objavio 3.000 kljueva za dekripciju i besplatni decryptor koji bi ostalim rtvama trebalo da omogui da povrate svoje foldere.

Radi se o nelegalnoj, ali ipak slatkoj osveti, a za sve vlasnike QNAP NAS ureaja koji su prethodno bili rtve Muhstik napada.

Napadai su od rtava traili fiksnu sumu od 0,09 Bitkoina, to je oko 740 dolara, a kako bi dobili kljueve za vraanje enkriptovanih fajlova.

I Fromel je za vraanje ukradenih foldera platio 670 evra, da bi potom napao komandni i kontrolni server koji su napadai koristili, i doao do kljueva za enkripciju za 2.858 rtava koji su uvani u bazi podataka.

Ostale rtve su kasnije potvrdile da kljuevi funkcioniu, a Fromel je objavio i adresu Bitkoin novanika na koju oni koje je spasio od napada mogu da mu uplate donacije ako to ele.Izvorni link

Slični artikli

Top