Stranica
Home > Tehnika > Sarajevo e dobiti jo jedan punja za elektrina vozila

Sarajevo e dobiti jo jedan punja za elektrina vozila


Zahvaljujui saradnji Opine Stari Grad i kompanije Porsche BH d.o.o. Sarajevo, izvrit e se instalacija najmodernijeg punjaa za elektrina vozila, a graani e ga koristiti bez ikakve naknade.

Zahvaljujui saradnji Opine Stari Grad i kompanije Porsche BH d.o.o. Sarajevo, izvrit e se instalacija najmodernijeg punjaa za elektrina vozila, a graani e ga koristiti bez ikakve naknade.

Ova stanica za napajanje, tzv. punionica e se nalaziti u javnoj podzemnoj garai u ulici Avdage ahinagia preko puta Vijenice, ija je izgradnja u toku.

Ugovor, koji definie postavljanje i odravanje ove jedinstvene stanice, su danas potpisali naelnik Opine Stari Grad Ibrahim Hadibajri, direktor kompanije Porsche BH d.o.o. Sarajevo Senad Olovi, te Elvis Alii, menader prodaje za Bosnu i Hercegovinu, u ime firme Hager d.o.o.

Nakon izgradnje i putanja u funkciju javne podzemne garae, kompanija Porsche BH e donirati punja za elektrina vozila, dok e za radove same instalacije ureaja biti zaduena firma Hager. Ono to se posebno istie da e koritenje ovog punjaa vozila biti potpuno besplatno. Ovo je prvi takav sluaj u Kantonu Sarajevo, gdje trenutno postoji 15-ak elektro punjaa sa namjenom za punjenje elektrinih automobila, ali nijedan nije potpuno javnog karaktera.

Popularizacija ekoloki prihvatljivih transportnih sredstava je jedan od kljunih faktora politike zatite ovjekove okoline. U razvijenim zemljama se nastoji smanjiti koritenje automobila koje pokreu motori s unutranjim sagorijevanjem, dok se raznim poticajima, vozai nastoje motivirati na nabavku elektrinih automobila.

Naalost, Bosna i Hercegovina zaostaje u ovom segmentu ne samo zbog nedostatka takvih poticaja nego i nedostatka odgovarajue infrastrukture, odnosno punionica za punjenje elektrinih vozila. Sada zahvaljujui Porsche BH, ova infrastruktura uskoro e biti dostupna i u Starom Gradu.Izvorni link

Slični artikli