Stranica
Home > Tehnika > SimCity u stvarnosti: U Beu otvoren prvi City Intelligence Lab

SimCity u stvarnosti: U Beu otvoren prvi City Intelligence Lab


U Beu otvoren prvi City Intelligence Lab. Laboratorij s umjetnom inteligencijom nudi odgovore na pitanja iz urbanizma.

U Beu otvoren prvi City Intelligence Lab. Laboratorij s umjetnom inteligencijom nudi odgovore na pitanja iz urbanizma.

Kako se razvijaju vruine, saobraaj ili vjetar? Koji je potencijal solarnih panela u gradu? Na ta i slina pitanja iz polja urbanizma i prostornog ureenja Be nudi brze odgovore uz pomo umjetne inteligencije i modela virtuelne stvarnosti u City Intelligence Lab.

Ove sedmice je u Beu predstavljen projekt City Intelligence Lab. Laboratorij posjeduje umjetnu inteligenciju i samostalno komunicira s korisnicima, a razvijen je od strane Austrijskog tehnolokog instituta (AIT). U svojoj datoteci pohranjuje podatke koji su se godinama prikupljali i snano podsjea na video igricu SimCity, putem koje su generacije igraa ostvarivale svoje urbanistike vizije.

City Intelligence Lab omoguava podizanje cijelih naselja u minuti, vjetaka inteligencija istovremeno obrauna sve mogue posljedice po pitanju strujanja zraka i vjetra, promjena temperature ili promjena u saobraaju. Drugim pokretom prsta moete kompletno naselje pretvoriti u parking, izvriti preraspodjelu poslovnih objekata i izraunati kako bi se to odrazilo na trite nekretnina.

Prednost inteligentnog sistema, kojeg smatraju novom vrstom laboratorijske infrastrukture, je prije svega njegova brzina a u budunosti e biti primjenjiv i na drugim gradovima, saopeno je iz Eurocomma-PR Sarajevo Mrea za meunarodnu komunikaciju Grada Bea.Izvorni link

Slični artikli