Stranica
Home > Tehnika > Sony prodao 100 miliona primjeraka konzole PlayStation 4

Sony prodao 100 miliona primjeraka konzole PlayStation 4


Kompanija Sony proslavlja znaajan jubilej, a to je 100 miliona prodanih konzola PlayStation 4.

Kompanija Sony proslavlja znaajan jubilej, a to je 100 miliona prodanih konzola PlayStation 4.

Konzola PS 4 je Sonyjev prodajnih hit, a u kvartalu zavrenom 30. juna je prodano 3,2 miliona primjeraka. To znai da je kompanija dosad ukupno prodala 100 miliona primjeraka konzole. U prethodnom kvartalu je Sony stigao do 96,8 miliona prodanih konzola.

Iako je injenica da prodaja usporava, PS 4 je ipak u kategoriji kunih konzola najbre dostigla brojku od 100 miliona prodanih primjeraka. Time su nadmaene konzole Sony PlayStation 2 i Nintendo Wii. PS 4 je dostigao cilj nakon samo pet godina i sedam mjeseci prodaje. Uspjeh je ostvaren nakon manje od tri godine od dostizanja brojke od 50 miliona prodanih primjeraka.

Prodaja je bila konstantno snana kada je rije o etvrtoj generaciji. Godine 2017. je prodano 19, a prole 17,8 miliona primjeraka. Sony je takoer saopio da je prodaja digitalnog sadraja vea od 50 posto s obzirom na to da sve vie ljudi kupuje digitalne igre u odnosu na fizike disk kopije.

Nova generacija konzole PS5 se oekuje tokom jeseni 2020. godine. Sony obeava da e podravati 8K grafiku, 3D audio, da e imati SSD memoriju i mogunost pokretanja naslova namijenjenih konzoli PS4. Koristit e osmojezgreni procesor baziran na AMD-ovoj Ryzen liniji tree generacije.

Microsoft takoer priprema svoju konzolu Xbox Project Scarlett za sezonu prazinka 2020. godine. Zasad nije poznato koliko je Microsoft dosad prodao konzola Xbox One, ali analitiari procjenjuju da se radi o izmeu 30 i 60 miliona primjeraka.Izvorni link

Slični artikli

Top