Stranica
Home > Tehnika > ta e rei Tramp: Apple seli “rende” iz Teksasa u Kinu

ta e rei Tramp: Apple seli “rende” iz Teksasa u Kinu


Uprkos carinama i trgovinskom ratu sa Kinom, Apple e svoj najskuplji raunar ipak u potpunosti sastavljati u Kini, pie Wall Street Journal.


Izvor: B92, Bug

Foto: Gettyimages / Justin Sullivan

Jedini znaajniji Appleov proizvod koji se do sada sastavljao u SAD-u bio upravo prethodni Mac Pro, to su kompaniji iz Kupertina sa ponosom isticali.

Trampova administracija poslednjih meseci vri veliki pritisak na meunarodne korporacije da deo svoje proizvodnje vrate u SAD, zbog ega se uvode carine na robu uvezenu iz Kine.

Nita od toga, meutim, nije uspelo da “nagovori” Apple da nastavi sa sklapanjem svog najskupljeg Mac raunara na amerikom tlu.

Zbog toga e se Mac Pro, ija poetna cena iznosi 6.000 dolara, sklapati u kineskim pogonima kompanije Quanta Computer u blizini angaja.

Apple e time utedeti na transportnim trokovima komponenti koje se ionako proizvode u Kini. Taj potez bi trebalo da predstvalja dovoljnu utedu, koja e ponititi negativne efekte carina.

O ovom potezu iz Applea su zvanino poruili:

“Kao i svi nai proizvodi, novi Mac Pro je dizajniran i osmiljen u Kaliforniji i ukljuuje komponente iz nekoliko zemalja, pa tako i Sjedinjenih Drava. Finalno sklapanje je samo jedan deo proizvodnog procesa”.

Odluka o preseljenju linije za sklapanje Maca Pro u Kinu poklapa se sa istekom subvencija koje je Apple koristio kao podsticaj za proizvodnju prole generacije u Teksasu.

Foto: Gettyimages / Justin Sullivan

Foto: Gettyimages / Justin SullivanIzvorni link

Slični artikli

Top