Stranica
Home > Tehnika > Tinejder osvojio tri miliona dolara u takmienju u video igri “Fortnite”

Tinejder osvojio tri miliona dolara u takmienju u video igri “Fortnite”


Ameriki tinejder Kajli Girsdorf, zvani Buga, osvojio je rekordnih tri miliona dolara pobedivi na svetskom prvenstvu u kompjuterskoj igri “Fortnite” odrano ovog vikenda u SAD.


Izvor: B92, Beta

Ilustracija/Foto: Gorodenkoff/depositphotos

To je najvea nagrada u istoriji elektronskog sporta, a 30 miliona dolara podeljeno je meu pobednicima, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

estnaestogodinji Kalj Gisrford, iz Pensilvanije pobedio je u solo takmienju na turniru odranom na stadionu Artur E u Njujorku, mestu gde se odrava US Open.

“Ovo je ludo”, rekao je mladi igra posle finala u kome je osvojio gotovo duplo vie poena od svog najblieg konkurenta (59 prema 33). “Fortnite”, najpopularnija video igra sveta, svoj drugi roendan slavila je Svetskim prvenstvom sa najveim nagradnim fondom u istoriji e-sporta od 30 miliona dolara.

Procenjuje se da tu igru igra oko 250 miliona ljudi. Igra se preko interneta i poinje tako to se 100 ljudi nae na pustom ostrvu, moraju da pronau oruje i eliminiu ostale igrae. Znai, svi igraju protiv svih.

U kvalifikacijama je uestvovalo vie miliona ljudi, a spalo je na stotinu, uglavnom maloletnih gejmera. U finalu “Fortnite-a” 100 igraa se borilo na ogromnim kompjuterskim ekranima.

etrdeset miliona igraa pokualo je da se kvalifikuje u takmienju voenom onlajn od 10 nedelja. Predstavljeno je vie od 30 zemalja, a 70 igraa su iz SAD, 14 iz Francuske i 11 iz Velike Brianije.

Britanski tinejder Dejden Eman osvojio je gotovo milion funti za drugo mesto u takmienju parova. Jue su pored Buge jo troje igraa, svi Amerikanci takoe postali milioneri, Psalm sa 1,8 miliona dolara, Epikvej (Epikwhale) sa 1,2 miliona i Kreo sa 1,05 miiona.

Jedan 13-ogodinji argentinski igra, Tiago Lap, zvani King izazvao je senzaciju osvojivi 900.000 dolara, i zavrio peti. Rekordna nagrada osvojena na ovom takmienju e verovatno biti premaena u drugom ovakvom dogaaju Interneshenal, koji se odrava ve u avgustu, navodi BBC.Izvorni link

Slični artikli

Top