Stranica
Home > Tehnika > Twitter zloupotrijebio mailove i brojeve korisnika radi ciljanog oglaavanja

Twitter zloupotrijebio mailove i brojeve korisnika radi ciljanog oglaavanja


Twitter se izvinio svojim korisnicima zbog, kako je kazao, nenamjernog koritenje e-mail adresa i telefonskih brojeva kako bi omoguio ciljano oglaavanje.

Twitter se izvinio svojim korisnicima zbog, kako je kazao, nenamjernog koritenje e-mail adresa i telefonskih brojeva kako bi omoguio ciljano oglaavanje.

Iz kompanije su naveli da su tek pojedini trgovci moda mogli doi do odreenih korisnika na Twitteru na osnovu podataka o njima, ak i ako ti korisnici nisu eljeli da se na ovaj nain upotrebljavaju informacije koje su ostavili Twitteru.

“Ne moemo sa sigurnou rei koliko je ljudi pogoeno”, kazali su iz Twittera.

Meutim, tehno kritiari upozoravaju, prenosi BBC, da je ovakva situacija utjecala na korisnike irom svijeta.

Neuobiajeno je, kau mnogi, to se kompanija nije direktno obratila korisnicima kako bi ih obavijestila o krenju njihove privatnosti, niti je obavijestila javnost kada je otkrila problem. Kompanija se oglasila sa informacijom da je otkrila i rijeila problem od 17. septembra.

“Vie ne koristimo telefonske brojeve ili e-mailove u svrhe oglaavanja”, kazali su iz Twittera.

Twitter, ije evropsko sjedite je u Dublinu, nije otkrio da li je o ovom sluaju obavijestio irskog komesara za zatitu podataka. Kako kae, komunicira s regulatorima “tamo gdje je to prikladno”.

Prema evropskoj Opoj uredbi o zatiti podataka (GDPR), korisnici drutvenih mrea moraju biti obavijeteni ukoliko se njihovi privatni podaci koriste u svrhu koja nije namijenjena, kao to je, naprimjer, oglaavanje.

Twitter navodi da ima 139 miliona korisnika koji svakodnevno koriste platformu i kojima se svake minute serviraju oglasi.

Posjeamo, uobiajena praksa na drutvenim mreama jeste ciljano oglaavanje namijenjeno korisnicima koji vjerovatno poznaju odreenu marku ili proizvod.Izvorni link

Slični artikli

Top