Stranica
Home > Tehnika > U Banju Luku stigao robot koji e djeci s potekoama pomoi da prohodaju

U Banju Luku stigao robot koji e djeci s potekoama pomoi da prohodaju


Djeca koja imaju potekoe u kretanju konano e se moi izlijeiti i unaprijediti svoje motorike sposobnosti zahvaljujui robotu “ika Gvozdenu” koji je stigao u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr. Miroslav Zotovi” u Banjoj Luci.

Djeca koja imaju potekoe u kretanju konano e se moi izlijeiti i unaprijediti svoje motorike sposobnosti zahvaljujui robotu “ika Gvozdenu” koji je stigao u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr. Miroslav Zotovi” u Banjoj Luci.

ika Gvozden je stigao iz vicarske, a kupljen je zahvaljujui sredstvima prikupljenim na donatorskoj veeri “S ljubavlju hrabrim srcima” koja je odrana pod pokroviteljstvom predsjednice RS eljke Cvijanovi u decembru prole godine.
Kako bi male pacijente podstakli da to bolje vjebaju na ovom aparatu, ispred se nalazi ekran na kojem imaju videoigricu. Ukoliko vjebe rade pravilno, otkljuavaju nove, zanimljivije nivoe.

Robot se sastoji od tri aparata namijenjena za rehabilitaciju. Njega e moi koristiti djeca koja su osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a nakon procjene multidisciplinarnog tima. Dijete e biti smjeteno u Djeijem odjelu od tri do pet dana tokom kojih se vre testiranja nakon ega se organizuje sastanak specijalista/subspecijalista, fizioterapeuta i radnog terapeuta, roditelja i djeteta.

Kako nam je ranije reeno u ovom zavodu, tim je proao obuku strunjaka Hocoma iz vicarske i znaju raditi na ovom aparatu.

Prema rijeima dr. Snjeane Novakovi Bursa, zahvaljujui timskom pristupu, velikom broju edukacija i ovoj opremi, zavod se pozicionirao u sam svjetski vrh kada je rije o djeijoj rehabilitaciji.

Zavod je danas posjetila i predsjednica RS eljka Cvijanovi koja je kazala kako je nabavka ove opreme i edukacija medicinskih timova ogroman napredak za zdravstveni sektor.

Do sada je ovaj vid “lijeenja” bio dostupan u Hrvatskoj i Sloveniji, a roditelji maliana koji boluju od cerebralne paralize ili imaju neki problem s kimom, kimenom modinom ili ekstremitetima, su morali izdvajati velike svote novca da bi pristupili lijeenju. Jedan od primjera je sluaj Zare Sivevi iz BiH koja je sa svojom majkom morala preseliti pa ive na relaciji Slovenija – Hrvatska kako bi se lijeila. Za nju se jo uvijek prikupljaju sredstva, a vie informacija potraite na Facebook stranici “Zara ka zvijezdama“.Izvorni link

Slični artikli

Top