Stranica
Home > Tehnika > U Beu do kraja 2019. prva ulica sa regulacijom temperature zraka

U Beu do kraja 2019. prva ulica sa regulacijom temperature zraka


Do kraja godine e u Beu biti okonan projekt prve ulice s mogunou regulacije temperature zraka.

Do kraja godine e u Beu biti okonan projekt prve ulice s mogunou regulacije temperature zraka.

Grad Be je prepoznao problem stvaranja urbanih toplinskih otoka te zapoeo pilot projekt u ulici Zieglergasse koja se nalazi u jednom od najtoplijih bekih okruga Neubau.

Rekonstrukcija ulice, ozelenjivanje povrina, instalacija sistema za hlaenje i ovlaivanja zraka te postavljanje esmi za pitku vodu poveat e kvalitet ivota stanovnika te ulice.

“Prethodno ljeto bilo je jedno od najtoplijih u historiji. Posljedice klimatskih promjena sve vie osjeaju stanovnici ovog okruga, ali i svi ostali stanovnici Bea. Ovim projektom se elimo suprostaviti ekstremnim vruinama. Prva beka ulica s mogunou regulacije temperature je primjer najbolje prakse za stvaranje prirodnog hlada koji e vrele dane uiniti podnoljivijim”, rekao je naelnik okruga Neubau Markus Reiter.

Ovo je projekt beke Smart City agencije koju od 2013. godine vodi Dominic Weiss, jedan od govornika ovogodinje konferencije o inovacijama “Sarajevo Innoviation Summit”. Weiss e predstaviti dobre prakse Bea i razmijeniti znanje i iskustva o digitalizaciji i urbanom razvoju gradova.

Strategija pametnog grada je u Beu donesena jo 2012. godine i na listi je obavezujuih odredbi, njen cilj je da se to manje troe resursi, ali da se time ne umanjuje kvalitet ivota. I upravo su pametna rjeenja poput ovih graanima Bea obezbijedila najbolji kvalitet ivota, prenosi EUROCOMM PR Sarajevo.Izvorni link

Slični artikli

Top