Stranica
Home > Tehnika > Vetaka inteligencija zna kako se pravi hit?

Vetaka inteligencija zna kako se pravi hit?


Dva studenta Univerziteta u San Francisku odluila su da otkriju razlog zbog koga neke pesme postaju hitovi, a neke druge ne, i pored toga to su naizgled dosta sline.


Izvor: B92, Popular Mechanics, Tportal

Ilustracija / Foto: Depositphotos/danilkorolev

Prikupili su podatke sa striming servisa Spotify i potom ih “ubacili” u etiri razliita modela mainskog uenja, kako bi predvideli da li e neka pesma postati hit ili ne, i to iskljuivo na osnovu audio zapisa.

eleli su da saznaju da li postoje neki elementi koji su zajedniki za sve ili bar veinu uspenih pesama.

Fokusirali su se na elemente kao to su tempo, tonalitet, da li pesma zvui pozitivno ili negativno, da uz nju moe da se igra, koliko je glasna i slino…

U obradi podataka, izmeu ostalog, koristili su logistiku regresiju, arhitekturu Random Forest i neuralne mree.

Rezultate do kojih su etiri primenjena modela dola, testirali su pomou arhivskih podataka sa Bilbordove top liste Hot 100. Obrada podataka je trajala nekoliko nedelja.

Jedan od modela (Support Vector Machine) mogao je da pogodi hitove sa preciznou od 99,53 odsto. Ostali modeli bili su manje uspeni, ali i pored toga prilino precizni (iznad 85 odsto).

U svojim buduim istraivanjima, studenti e nastojati da u analizu uvrste i druge faktore, kao to su prisutnosti na drutvenim medijima, nivo iskustva muziara, kao i uticaj diskografske kue.Izvorni link

Slični artikli

Top