Stranica
Home > Tehnika > Vodi o tome kako izbjei kupovinu polovnih elektronskih ureaja

Vodi o tome kako izbjei kupovinu polovnih elektronskih ureaja


Kupovina koritenih elektronskih ureaja moda i nije najpametnije rjeenje, upozoravaju strunjaci. Ukoliko ne moete savladati “umjetnost ovakve kupovine”, postoji ansa da ete kupiti krivotvorene proizvode koji ne traju dugo.

Kupovina koritenih elektronskih ureaja moda i nije najpametnije rjeenje, upozoravaju strunjaci. Ukoliko ne moete savladati “umjetnost ovakve kupovine”, postoji ansa da ete kupiti krivotvorene proizvode koji ne traju dugo.

Upravo zbog toga strunjaci savjetuju o emu bi ljudi trebalo da razmisle prije kupovine koritenih elektronskih ureaja kao to su televizor, mikrovalna, baterija za pametni telefon, automobil ili laptop.

Izbjegavajte rizike

Kupovinom na aukcijama mnogo riskirate i velike su anse da neete prethodno moi testirati va proizvod. Stoga uvijek kupujte u trgovinama gdje e vam izdati potvrdu i dati garanciju.

Savjeti

Prvo to treba provjeriti jeste fiziki izgled proizvoda koji kupujete, odnosno provjeriti da on nema oteenja. Dakle, prvo provjerite postoje li ogrebotine ili udubljenja koja se mogu tolerirati jedino na proizvodima kao to je naprimjer maina za ve. Napajanje je neto na ta takoer treba obratiti panju. Nemojte tedjeti na ovoj komponenti, jer skuplje napajanje moda nee uiniti PC brim, ali e svakako utjecati na njegovu pouzdanost, efikasnost i sposobnost da funkcionie s dodatnim komponentama.

Takoer, ukoliko primijetite da ureaj koji elite kupiti izgleda kao da su dva strujna kabla spojena izolacijskom trakom, onda ete najvjerovatnije kupiti ukradeni predmet, jer u veini sluajeva lopovi prekidaju kablove za napajanje iz struje radi bre i jednostavne krae.

Funkcionalnost

Ukoliko je ureaj proao prvi korak, funkcionalnost je druga stvar na koju trebate obratiti panju. Ako je rije o provjeri televizora, provjerite postavku slike, funkcionalnost daljinskog upravljaa i da li su svi prikljuci ispravni. Takoer, ako ste kupili mikrovalnu, uvijek provjerite zagrijava li hranu i ne vjerujte prodavau.

Testiranje stresa

Ovo je najvaniji i gotovo uvijek promaeni korak. Ukoliko kupujete HiFi sistem, uvijek pojaajte jainu zvuka i sluajte kvalitet zvuka nekoliko sati, ako je mogue. Ovo je ujedno i dobar test za provjeru trajanja baterije telefona ili laptopa. Samo otvorite video ili audiodatoteku i reproducirajte je na maksimalnoj jaini, to se radi nakon potpunog punjenja baterije. Ako ste kupili mikrovalnu, stavite najmanje etiri litra vode i grijte je vie puta dok ne prokljua.

Periferna oprema

Potraite periferne ureaje poput daljinskog upravljaa, AV i kablova za napajanje, antena, crijeva za dovod i odvod…

Garancija

Zatraite garanciju s peatom i datumom. Koriteni elektronski ureaji uglavnom bi trebali imati garanciju od mjesec do tri mjeseca. Najbolji nain za kupovinu koritenih elektronskih ureaja mora biti u pratnji kvalificiranog tehniara koji e vam biti od velike pomoi.Izvorni link

Slični artikli

Top