Stranica
Home > Turizam > Đinangsi, mesto gde tradicija i moderno doba žive u savršenoj harmoniji

Đinangsi, mesto gde tradicija i moderno doba žive u savršenoj harmoniji


Foto: Depositphotos / cozyta

Provnicija Đijangsi (Jiangxi), na jugoistoku Kine, sa prelepim predelima, kućama u selu na vrhu planine starim i po 400 godina, ima i lekovite banje i neverovatne gradove sa brojnim zelenim parkovima i mestima u kojima su usklađeni duh tradicije i moderno doba.

Čelnici Đijangsija u saradnji sa Međunarodnim kineskim radiom onlajn (CRI) od 2. do 6. juna okupili su na Međunarodnoj konferenciji o razvoju kulture i turizma brojne inostrane novinare, diplomate i predstavnike poslovnog sveta kako bi predstavili potencijale tog dela Kine.

Predstavnici vlasti te provincije kao i lokalnih vlasti sa ponosom ističu prelepu prirodu Đijangsija uz negovanje kulture i istorije tog kraja i udeo koji je provincija imala u revoluciji kojom je stvorena Narodna Republika Kina pre 70 godina. Gosti međunarodne konferencije imali su priliku da posete Jičun banju u okrugu Tangli koji je prekriven šumom više od 90 odsto.

U banji osim medicinskog centra i izvora tople lekovite vode postoji turistička ponuda i za sve uzraste, a najatraktivniji je “Mesečev romantični park” od 10 kvadratnih kilometara u okviru koga se nalazi teatar sa više hiljada mesta za sedenje gde gledaoci mogu da uživaju u neverovatnom performansu baletske trupe. Bina u teatru se pomera, pretvara u jezero, u vodopad od pet metara dok se prvih nekoliko sedišta gledalaca pomera u zavisnosti od spektakla koji se na sceni izvodi.

Nančang / Foto: Depositphotos / gyn9037

Nančang / Foto: Depositphotos / gyn9037

Ono na šta su Kinezi u toj provinciji ponosni je i najstarija fabrika porcelana koja je pretvorena u muzej u gradu Đingdedžen (Jingdezhen ). U muzeju su radionice u kojima se i danas ručno pravi skupoceno porcelansko posuđe i svečana dvorana na otvorenom u kojoj sviraju na porcelanu. Iz porcelanskog posuđa tradicionalno se pije čaj, a u provinciji Đijangsi najviše ima zelenog čaja. Nepregledne poljane, mora čaja, mogu se videti širom te provincije.

U budističkoj izložbenoj bašti u gradu Jičunu (Yichun) posetioci mogu da uživaju u ispijanju čaja na centralnom platou oko koga se pružaju zelenilo, potočići i okruženje predviđeno za meditaciju. U okrugu Vanzai (Wanzai) izgrađen je drevni grad u kom se od zaborava čuvaju stari zanati i gde se mogu kupiti istkane tašne i tradicionalna garderoba od pamuka i svile ili pak svirati na starim kineskim instrumentima.

Kinezi žele da očuvaju tradiciju, ali i da budu u skladu sa savremenim tehnologijama pa je u drevnom gradu moguće svirati stare istrumente ne samo uživo nego i u virtuelnom svetu, odnosno uz pomoć VR naočara. Većina turističkih centara opremljena je modernom tehnologijom poput VR naočara, hologramima i aplikacijama na mobilnom telefonu koje pružaju mogućnost da posetioca kroz budistički park vodi drevni učitelj.

Tradicionalno sušenje paprika u  Đijangsiju / Foto: Depositphotos / Imaginechina

Tradicionalno sušenje paprika u Đijangsiju / Foto: Depositphotos / Imaginechina

Okrug Tongu poznat je po jezeru Jiulong iznad kojeg se izdižu stene a za nastanak jezera vezuje se legenda o zmajeva koji su se s tim stenama igrali. Za ljubitelje sela i planina u severoistočnom de lu Đangsija na tri sata vožnje autom od glavnog grada Nančanga (Nanchang) na vrhu planine nalazi se selo Huangling u kom se čuvaju kuće stare i 400 godina. Na prvom spratu nema prozora jer vlasnici kuća nisu voleli da neko drugi gleda njegovu ženu.

Do sela u kom se glavna ulica zove “nebeska” stiže se žičarom i moguće je prenoćiti u tamošnjem starom hotelu, ali i seoskim kućicama koje meštani izdaju. Međunarodna konferencija o kulturnom i turističkom razvoju te provincije održana je u organizaciji nadležnog ministarstva u Đijangsiju i Međunarodnog kineskog radija onlajn.Izvorni link

Slični artikli

Top