Stranica
Home > Turizam > Grad koji “pravi” majstore borilačkih veština: Najpoznatiji je po Brus Liju

Grad koji “pravi” majstore borilačkih veština: Najpoznatiji je po Brus Liju


Foto:depositphotos/ tang90246

Fošan je grad u kojem su Brus Li i veliki majstori borilačkih veština najveći ponos.

Fošan je grad koji je verovatno i najpoznatiji po čuvenom Brus Liju. U Fošanu se nalazi rodna kuća majstora kung-fua. Iako je Brus Li veoma malo vremena proveo ovde, sećanje na njega, ipak se nalazi u ovoj kući. Posetioci ovog “muzeja“ su mnogobrojni, jer je tu predstavljen život čuvenog sportiste.

Zapravo, Brus Liju je posvećen ceo jedan kompleks, park u kojem je jedina tema upravo Brus Li. Park je ogroman i pun je vegetacije, pa ovde često dolaze i oni koji prosto žele da “urone“ u blagodeti prirode.

Sjićiao planina je jedna od najpoznatijih u celoj provinciji Guangdong. Osim živopisnih pejzaža ovde ima mnogo kulturnih znamenitosti. Cela oblast je pod nacionalnom zaštitom. Ovo je nekada bio vulkan, a sada se na vrhu nekadašnje kupe nalazi statua posvećena boginji Guanjin visine 66 metara. A može da se vidi i hram Baofeng.

U spomen-kući Vong Fei-Hunga, majstora borilačkih veština, posetioci mogu da nauče po neki odbrambeni potez. Ovde je nekada bio objekat Ćing dinastije, ali kako je ceo Fošan strastven kada se radi o borilačkim veštinama, u zdanju je sada predstavljen život poštovanog majstora. Arhitektura odražava tradicionalni Lingnan stil, nazvan po istoimenoj oblasti kojoj Fošan pripada.

Vong Fei-Hungu je posvećen i Muzej borilačkih veština, a u istom kompleksu je hram posvećen precima, gde može da se vidi čuveni kineski “lavlji ples“. Ovde su takođe predstavljeni medicinski etički principi kojih se veliki majstor pridržavao. Predstavljeni su i uspesi njega ali i njegovih učenika.

Hongšeng borilački centar je mesto na kojem možete da pronađete tradicionalna oružja i pomagala koja se koriste u borilačkim veštinama. Za one koji posete Fošan, ovo je neophodna stanica ukoliko žele da upoznaju i shvate bilo šta u gradu gde se sve vrti oko borilačkih veština. Ovde se još uvek pronalaze studenti koji izučavaju borilačke discipline, kako bi se očuvala tradicija.Izvorni link

Slični artikli

Top