Stranica
Home > Turizam > Gradić u Toskani koji “vraća” u prošlost

Gradić u Toskani koji “vraća” u prošlost


Foto:depositphotos/ Sonar

San Điminjano je mesto u Italiji koje je sačuvalo svoju autentičnost.

San Điminjano je jedan od italijanskih gradića koji su sačuvali svoj srednjovekovni šarm. Nalazi se na uzvišenju koje okružuju toskanski vinogradi.

Glavna odlika San Điminjana su tornjevi kojih je nekada bilo cak 72, a danas ih je ostalo 14. Tornjevi su građeni zbog nadmetanja imućnih građana, što je toranj viši, to je bogatstvo graditelja veće.

Neki tornjevi su otvoreni za posetioce, pa turisti imaju mogućnost da uživaju u predelima koji se prostiru između Firence i Sijene.

Gradić koji se od 1990. godine nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine posetiocima pruža mogućnost da zakorače u prošlost šetajući uličicama koju okružuju kamene građevine ili dok kupuju na pijaci koja se vekovima nalazi na istom mestu.

U San Điminjanu mogu da se nađu prodavnice sireva i vinarije, gde turisti rado kupuju čuvena vina koja potiču iz Toskane.

Posetioci ovog unikatnog mesta ne bi trebalo da propuste priliku da probaju italijansku ledenu poslasticu u nekoj od poslastičarnica. San Điminjano je poznat po đelatu, nekoj vrsti sladoleda, a godinama unazad se vodi “rat“ u kojoj je poslastičarnici, koje se nalaze jedna u blizini druge, najbolja poslastica na svetu.Izvorni link

Slični artikli

Top