Stranica
Home > Turizam > Korzika obeležava 250 godina rođenja svog najslavnijeg sina

Korzika obeležava 250 godina rođenja svog najslavnijeg sina


Foto: Depositphotos / Maugli

Korzika, istorijski poznata po mestu rođenja Napoleona Bonaparte, tokom tri dana obeležava 250. godišnjicu rođenja francuskog imperatora.

Ajačio, rodni grad imperatora Francuske od danas je u znaku epohe Napoleona, a turisti su iznenađeni prizorom meštana u uniformama tadašnje garde, dok su dame u elegantnim haljinama sa početka 19. veka.

U Ajačiu je održan defile nošnji, a mnogi pasionirani tom epohom došli su na Korziku iz raznih krajeva Evrope na “sastanak sa istorijom”. Tokom tri dana biće održane tribine, a vrhunac će biti rekonstrukcija bitke kod Austerlica ili Bitke tri cara, koja jedna od najvećih pobeda Napoleona.

Foto: Gettyimages / Hulton Archive

Foto: Gettyimages / Hulton Archive

Napoleon Prvi Bonaparta rođen 15. avgusta 1769. godine u Ajaču, a preminuo je na ostrvu Sveta Jelena 1821. godine. Bio je general u Francuskoj revoluciji, a kao vođa, bio je prvi konzul Francuske 1799. do 1804. godine.

Bio je imperator Francuske i kralj Italije od 18. maja 1804. do 6. aprila 1814. Ponovo je bio imperator, ali na kratko, od 20. marta do 22. juna 1815. godine.

Napoleon je 1802. godine uveo francusko odlikovanje Orden Legije časti.

Njegov grob se nalazi u Palati invalida, zdanju u stilu baroka i klasicizma u blizini Ajfelove kule u Parizu.Izvorni link

Slični artikli

Top