Stranica
Home > Turizam > Nebu pod oblake: Život na vrhu tržnog centra

Nebu pod oblake: Život na vrhu tržnog centra


Foto: depositphoto/realinemedia

Na prvi pogled Kosmo park u Džakarti izgleda idilično. To je naseljeno mesto u kome se život ljudi odvija uobičajeno.

Lepo uređeno naselje u kome stanovnici obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti. Deca uživaju u igri i vožnji bicikala, odrasli u šetnji ulicama i pogledu na lepo uređene drvorede, bazene i teniske terene. Moderni i prostrani stanovi su prepoznatljivi za ovo naselje.

I ništa tu ne bi bilo čudno osim činjenice da se ovo moderno naselje nalazi ni manje – ni više nego na vrhu jendog tržnog centra.

Tržni centar ima deset spratova, a na njegovom vrhu odvija se potpuno drugačiji život od onog užurbanog na ulicama ispod. Da bi stigli dole, stanovnici ovog naselja moraju da se spuste niz specijalno napravljen put. Naselje je okruženo metalnom ogradom kako niko ne bi pao sa velike visine, piše Gardijan.

Kosmo Park je izgrađen pre 10 godina, ali je za njega šira javnost čula tek prošlog meseca kad je jedan korisnik Tvitera objavio fotografiju kompleksa snimljenu iz ptičije perspektive. Fotografija je pokrenula veliku raspravu između ostalog i o tome koliko je pametno praviti ovakve moderne komplekse za život i šta bi se desilo u slučaju zemljotresa.

Indonezijski glavni grad se suočava sa problemom prenaseljenosti, ogromnih gužvi na ulicama, zagušenja saobraćaja i zagađenog vazduha. I dok je život u Džakarti sve teži, upravo zbog ovakvih uslova koji dodatno opterećuju stanovnike ovog grada, s druge strane stanovnici ovog naselja na nebu kažu da uživaju.

“Ovo je prelepa oaza”, kaže Fazila Kapasi dok šeta uz svog sina koji vozi bicikl. “Ima puno otvorenog prostora, u centru je, a sigurno je. Komšiluk je divan”, ističe Kapasi.

Ovo naselje inače privlači i sve veći broj stranaca koji rado dolaze da vide ovo arhitektonsko čudo.Izvorni link

Slični artikli

Top