Stranica
Home > Turizam > Poznato po Štrumpfovima i pečurkama: Špansko selo obojeno u plavo FOTO

Poznato po Štrumpfovima i pečurkama: Špansko selo obojeno u plavo FOTO


Foto: depositphoto/cineuno

Selo Juzkar u španskoj pokrajini Andaluziji, u blizini grada Malage sa oko 200 stanovnika postalo je najpopularnije špansko selo od kada ga je 2011. godine kompanija “Sony Pictures”, za potrebe promocije filma o Štrumpfovima, obojila celo u plavu boju.

Marketinški stručnjaci iz Sonija odabrali su selo Juzkar na jugu Španije za promociju filma o Štrumpfovima jer je selo poznato po pečurkama koje rastu na obližnjim brdima, a Štrumpfovi su bića koja žive u kućicama nalik pečurkama.

Na bojenje sela potrošilo se oko četiri hiljade litara plave boje. Nakon završetka promocije filma stanovnici sela glasali su da selo ostane obojeno u plavo jer je doživelo ekonomski i turistički procvat, o čemu govori i brojka od oko 80 hiljada posetilaca na godišnjem nivou.

Murali, skulpture i suveniri Štrumpfova mogu da se nađu na svakom koraku, kao i lokalci odeveni u kostime Gargamela i Štrumpfete, koji su uvek raspoloženi za fotografisanje.

Međutim, iznenadna popularnost ovog nekada uspavanog sela dovela je do sudskog spora sa naslednicima belgijskog strip-umetnika Pierra Culliforda, tvorca Štrumpfova. Nakon prvog sudskog spora meštani su pristali da plate 12 posto od zarade na likovima Štrumpfova za autorska prava. Ali, nažalost, od prošle godine morali su u potpunosti da prestanu sa svim aktivnostima vezanim za korišćenje simpatičnih plavih likova.

Bilo kako bilo, selo je i dalje plave boje, očuvane tradicije i autentičnog andaluzijskog šarma, pa svakako preporučujemo njegov obilazak.

Posetioci mogu da uživaju u istraživanju okolnih brda, ali i očuvanoj prirodi. Tokom jesenjih meseci mogu da beru pečurke i sakupljaju kestenje, a nude se i brojni kulturni i kulinarski izleti. Gastronomska ponuda sastoji se od kvalitetnog voća i povrća kojim ovaj kraj obiluje, a kao specijaliteti ističu se zec sa belim lukom, tradicionalno špansko jelo migas i supa od pečuraka.

Osim po Štrumpfovima, Juzkar je poznat po jednoj od prvih fabrika za kalaisanje u Španiji, koja je zapošljavala oko 200 radnika, skoro celu trenutnu populaciju sela.

Noćenje u ovom živopisnom španskom selu kreće se od 50 evra, pa na gore. S obzirom na to da je ovo mesto poznato po ukusnim pečurkama, jesen je idealno vreme za odlazak na jug sunčane Španije i otkrivanje njene plave oaze Juzkar.Izvorni link

Slični artikli

Top