Stranica
Home > Turizam > Šefšauen: Marokansko plavo – 92putovanja

Šefšauen: Marokansko plavo – 92putovanja


Foto:depositphotos/ Zzvet

Sigurno ste nekada videli prelepe fotografije uskih ulica koje okružuju plave fasade, a niste znali gde se taj “raj” nalazi…

Ovo mesto često nazivaju i “Plavi grad” zbog broja nijansi plave, ali pravi naziv mu je Šefšauen, a nalazi se “srcu Maroka”.

Grad odlikuje španska i maorska arhitektura , a farbanje kuća i vrata u plavo započeli su jevrejske izbeglice zbog simbolike koju plava boja nosi. A osim boje koja je povezana sa nebesima i Božjim zapovestima, bela boja je takođe zastupljena, ali više da bi ukrašavala plavu pozadinu.

Postoji još nekoliko teorija zašro je grad počeo da se boji u plavu, neka od njih su da plava boja tera komarce, drugi da plava predstavlja Mediteran, a neki opet govore kako predstavlja vodopad Ras el Ma.

Koji god da je stvarni razlkog započinjanja ove tradicije, stanovnici Šefšauena i dan-danas svake godine iznova zidove svoga grada farbaju u plavo da bi boja bila intenzivna i lepa.

Za obilazak Šefšauena je najbolje potražiti pomoć lokalnih stanovnika. Oni će moći da vas posavetuju gde da odete kako biste zaista upoznali grad, gde da jedete ili odsednete.

Šefšauen je poznat po kupovini, ali ne na način na koji se to radi u velikim gradovima. Ovde se svuda mogu sresti prodavci tradicionalnih suvenira, obuće, nakita i posuđa, a najveća gužva je uvek oko centralnog bazara.

U samom gradu najvažnija znamenitost je srednjovekovna tvrđava Kazba koja se nalazi n aglavnom gradskom trgu Uta el Hamam. Unutar tvrđave nalazi se Etnografski muzej poznatiji kao Kazba muzej i umetnička galerija, čijom posetom ćete upoznati istoriju u kulturu cele regije.

Velika džamija je najposećeniji u gradu, a turisti je vole zbog drugačije vrste gradnje u odnosu na druge džamije, ipak, koliko god da joj se dive, ulazak je dozvoljen samo vernicima islama.

Nakon uživanja u hladu medju plavim zidovima i nakon što čujete priče o tome ko je sve koračao kaldrmom ispod vas, uputite se ka vodopadu. Nalazi se nedaleko od grada, a idealno je kao prirodna oaza i za turiste i za stanovništvo.

Još jedan beg u prirodu je i planina Rif. Planinarenje na ovu planinu je gotovo obavezno zbog pogleda u kojem turisti uživaju sa vrha.

Za one koji ne žele vreme da provode ni lutajući ulicama, ni obilaženem prirode, najbolje rešenje su tradicionalna marokanski hamami u kojima možete uživati.Izvorni link

Slični artikli

Top